Sparta-Spirit: 'Blue and white' heerst in de lucht en op de grond.
Sparta-Spirit: 'Blue and white' heerst in de lucht en op de grond. Pedro Sluiter

Spartaanse onverzettelijkheid aan de basis van winst in papieren topper tegen Spirit

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Henco Pullen is nog maar een aantal maanden coach van Sparta, maar kent Dennis Compaijen lang genoeg om te weten dat de korfballer zijn emoties soms niet de baas is. Met zijn ongekende felheid is Compaijen echter wel de belichaming van de Spartaanse onverzettelijkheid in de papieren topper tegen Spirit, die nimmer een kraker werd.

Sparta legt de gevaarlijke puntspelers van Spirit in beide vakken lam en legt daarmee de basis voor de tweepunter. Een overwinning die verrassend ruim uitvalt (26-15), en waardoor Sparta na vijf duels als enige ploeg zonder puntverlies overblijft in de eerste klasse C. Het ligt op koers voor een terugkeer naar de overgangsklasse. "We krijgen nog pittige potjes, maar dit is een heel goede stap", denkt Compaijen.

De wedstrijd is al beslist als Compaijen, halverwege de tweede dertig minuten, de strijdkreet ‘We are blue, we are white, we are Sparta dynamite’ iets te letterlijk opvat. Hij ontploft.

“Dit is de laatste keer”, bijt Compaijen zijn tegenstander toe als hij in de tweede helft weer eens tegen de grond wordt gewerkt. Met geheven vinger staat hij dreigend voor de neus van zijn directe tegenstander, die volgens hem over de schreef is gegaan. Dat de strijd, bij een stand van 20-12, is gestreden, weerhoudt Compaijen er niet van om zich dusdanig op te winden dat hij van de scheidsrechter een gele kaart krijgt. Een kaart zonder directe gevolgen –pas na een tweede kaart volgt een wedstrijd schorsing- behalve dan dat Compaijen 25 euro moet lappen. Geen rib uit zijn lijf, verzekert hij na afloop. “Het wordt alleen vanavond iets minder bier drinken.” Compaijen kan er inmiddels om lachen. Hij heeft even de tijd gehad om af te koelen. Samen met zijn broertje Rene is hij drie minuten voor tijd, onder luid applaus, naar de kant gehaald.

“Een stomme gele kaart, je moet niet zo reageren”, zegt de ras-Spartaan nadat hij enkele felicitaties voor de winst in ontvangst heeft genomen. “Het gevoel dat je onrecht wordt aangedaan. Ik denk dat dat de kern is. Daar is iets waar ik in zo‘n situatie dan heel moeilijk mee om kan gaan. De scheids zag het de hele tijd niet. Mijn grens was toen even bereikt en dan ga je er verkeerd op in. Helemaal niet nodig”, beseft Compaijen maar al te goed. Onnodig, is ook het woord dat trainer Henco Pullen als eerste gebruikt. “Waarom zou je je zo druk maken”, vraagt Pullen zich af. Maar de ex-topkorfballer kent hem langer dan vandaag. Hij speelde in zijn Oranje Zwart-tijd zelf ook tegen Compaijen. “Emotie maakt hem sterk, maar af en toe heeft-ie er ook last van. Hij kan echter niet zonder emotie korfballen.”