De onbekende werking van essentiële, etherische oliën

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Etherische oliën zijn sterk geurende oliën die uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, zoals de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil of het hout. In oude beschavingen werden etherische oliën en aroma’s al gebruikt.

De Grieken en Romeinen ontwikkelden hun badcultuur met de in Egypte opgedane kennis van essentiële oliën en besprenkelden bijvoorbeeld hun kleren en bed ermee. In Heliopolis (Oud-Egypte) had men zelfs de gewoonte ‘s ochtends het ‘actieve’ mirre, ‘s middags een mengsel van zestien verschillende aroma’s en ‘s avonds een samenstelling van rustgevende geuren te verspreiden. Niet alleen vroeger maar ook vandaag de dag worden geuren gebruikt om de gemoedstoestand te beïnvloeden, als stimulans voor de geest of om voor rust en balans te zorgen.

Het reukzintuig is het enige zintuig dat direct verbonden is met ons limbisch stelsel, waarmee we voelen, herinneren, begeren en waarvan we gemotiveerd raken. Geuren kunnen positieve, emotionele en mentale reacties oproepen en worden om die reden toegepast in het dagelijkse leven. London Airport gebruikt bijvoorbeeld de geur van dennennaalden om het stressgehalte voor een vlucht te doen afnemen. Dennenolie geeft in huis de geur die hoort bij een gezellige Kerst. Ook hotels maken gebruik van geuren zoals Provencaalse lavendel zodat de omgeving ervaren wordt als een fijne plek om te verblijven. De herkenbare zoete en kruidige geur van Provencaalse lavendel heeft een kalmerende werking en stimuleert bovendien een goede slaap.

Een geurbrander zorgt voor een heerlijke geur en sfeer in huis. De meest eenvoudige en geliefde manier om etherische oliën te gebruiken, is om ze te verdampen met een geurbrander, ook wel aromalampje genoemd. Vul de geurbrander met een beetje water en een paar druppels essentiële etherische olie naar keuze. Eenmaal aangestoken verwarmt de vlam van het waxinelichtje de vloeistof en laat de olie verdampen. Een prettige en eenvoudige manier om een aangename geur en sfeer te creëren in huis.

G&W Gezondheidswinkel Zwolle aan de Vispoortenplas 2 en GezondheidsDrogist Schuttelaar aan de Luttekestraat 23 geven tijdelijk bij aankoop van drie Gezond & Wel etherische oliën naar keuze gratis een stijlvolle keramische Scent & Blend Geurbrander ter waarde van 9,95 euro cadeau. Kijk voor meer informatie op www.gezondheidswinkel.nl.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden