Tiller in actie tijdens de thuiswedstrijd tegen Donar
Tiller in actie tijdens de thuiswedstrijd tegen Donar Richard Tennekes (archief)

Landstede Basketbal moet kampioen Donar laten gaan

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Landstede Basketbal gaat als nummer drie van Nederland de kerstpauze in. In de laatste wedstrijd van 2016 bewees Donar eens te meer wie er op eigen bodem de baas is.

Donar was een maat te groot voor Landstede in de finale om het landskampioenschap van vorig seizoen en staat nu, bij het scheiden van de kerstmarkt, zes punten voor. De tik die Zwolle eerder dit seizoen uitdeelde kreeg het zaterdag dubbel en dwars terug. De Groningse ploeg was in de met 3310 basketbalfans gevulde Martinihal met 84-69 te sterk.

"Groningen gefeliciteerd. Vier kwarten gewonnen, dus uiteindelijk gewoon het betere team", sprak trainer Herman van den Belt op de persconferentie. "We hebben nooit echt grip op de wedstrijd gehad. Vandaag waren we, met name in de verdediging, gewoon niet goed genoeg. Gronigen was efficient. Fouten die we maakten werden afgestrakt. Daarom zijn ze een goed team en staan ze op nummer één."

In de spelersstatistieken van de Dutch Basketball League wordt duidelijk dat Landstede in de eerste seizoenshelft erg leunt op de klasse van de dit seizoen in Zwolle teruggekeerde Jonathan Tiller. De Amerikaan staat bovenaan de lijst topschutters met gemiddeld 20,4 punten wedstrijd en heeft ook de meeste 'steals' (3,2 gemiddeld). Clayton Vette volgt op de topscorerslijst met 19,17 punten per wedstrijd.

Bekerwinst

Landstede plaatste zich donderdag in de Meppelse sporthal Ezinge voor de kwartfinales van het landelijke bekertoernooi dankzij een 51-85 overwinning op Red Giants, dat een competitieniveau lager speelt. In die kwartfinales speelt Landstede tegen eerstedivisionist BV Groningen. De competitie wordt hervat op 8 januari met een kraker tegen ZZ Leiden, dat op gelijke hoogte staat met de Zwollenaren.