Afbeelding
Bert Velema

Nieuwjaarsconcert Jazzclub Hattem

· leestijd 2 minuten Algemeen

PERSBERICHT

Voor het nieuwjaarsconcert 15 januari a.s. heeft de Jazzclub Hattem wederom het vermaarde Euphonia Novelty Orchestra uitgenodigd voor het nieuwjaarsconcert in de Jazzclub Hattem.

Euphonia Novelty Orchestra is opgericht in 1979. De totale bezetting is gebaseerd op die van de orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw. Deze, meestal "zwarte", orkesten speelden zogenaamde "novelty songs", jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit de Amerikaanse jazzhausse periode. De jazzstijl die tussen 1917 en 1930, bekend als de Roaring Twenties, het uitgaansleven zodanig beheerste, dat vele songs nu nog bekend zijn en nog steeds worden gespeeld. En dat na 80 jaar! Europa maakte voor het eerste kennis met deze muziek door een tournee van de blanke band "Original Dixieland Jazz Band" in 1917 in Londen. De eerste hot-jazz platenopnames dateren ook van deze tijd.

Vanaf het begin is er door Euphonia Novelty Orchestra naar gestreefd deze unieke jazzstijl vast te leggen in arrangementen, collectieven en solo’s. Met een uiterste nauwgezetheid worden daarvoor 78-toeren-platen muzikaal ontrafeld en vervolgens omgezet in arrangementen voor ieder instrument. Wat naar eigen smaak wordt ingebracht, moet de muzikale toets van de oude tijdgeest kunnen doorstaan. De gespeelde nummers hebben daardoor een bijzondere authenticiteit verkregen, ook al omdat geen enkel deel van de oorspronkelijke omvang van de jazzstukken wordt overgeslagen.

Het is bij de latere variant van deze oorspronkelijke jazz, ook wel Dixieland genoemd, de gewoonte het refrein als thema te nemen voor een vaste reeks van intro-soli-finale en veelal in een sneller tempo. Geheel anders is het bij een optreden van Euphonia Novelty Orchestra. De klankkleur wordt hier bepaald door de consequente vertolking van alle authentieke delen van de gespeelde nummers: refrain, verse, interlude, chorus, coda, bridge, intermission, vamp, theme, final, etc. En dat in de oorspronkelijke tempo’s: 2-Beat, 4-Beat, Boston-Waltz, Slow-Waltz, Ragtime, One-step, enz. En niet te vergeten: alle bijbehorende zangpartijen, stijlvast en "soul-loaded" vertolkt door onze leadsinger Frank Douglas.

Het is de muziek uit de gouden jaren van "hitsige" jazz als amusementsmuziek. Gespeeld door de top van toen: Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Johnny Dodds, Fletcher Henderson, John Hyman, Jelly Roll Morton, Joe King Oliver, Harry Reeser, Paul Whiteman en vele anderen. Met trein en bus trokken deze door de Verenigde Staten, spelend in hotels, nachtclubs, veaudeville theaters en (wat later) radiostudio’s. Eén ding hadden al deze orkesten gemeen: een optreden werd gekenmerkt door een nadrukkelijke bedoelde chique. Niet in het minst door de kleding, de collectieve presentatie en de keuze van het repertoire. Geheel in die stijl voltrekt zich ook een optreden van de leden van de vereniging Euphonia Novelty Orchestra. Er wordt zittend gespeeld, achter tijdgebonden, intiem verlichte "stagestands". Uiteraard in smoking met vest, “vadermoordenaar” en soms slobkousen.

Omdat zowel de muziek als ook de vertolkers museale trekjes beginnen te vertonen, worden vele nummers van tevoren geïntroduceerd met een bronbeschrijving. Het gaat immers om authentieke dans- en luistermuziek van zo'n 75 jaar geleden. Nostalgie is een menselijke eigenschap. Daarom wordt een optreden van Euphonia Novelty Orchestra nog steeds gewaardeerd om de springlevende, hoorbare conservering van deze unieke jazzstijl. Daarenboven mag meegezongen worden na hun verzoek ...

Wij zien uit naar een onvergetelijke jazzmiddag!

De Jazz Club Hattem nodigt U graag uit voor haar nieuwjaarsconcert op

Zondag 15 januari a.s. om 16:00 uur met

Euphonia Novelty Orchestra

Locatie: Dutch Golf , Konijnenbergerweg 3 te Hattem

voor informatie over onze Jazz Club, verwijzen wij naar de website http://www.jazzinhattem.nl