Afbeelding
Eigen foto

Studenten Fashion & Styling maken cadeautjes voor kinderen arme gezinnen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Verkleedkleding, prinsessenjurken en tasjes. Kussens in de vorm van wolkjes en cactussen. Lange slangen en subtiele armbandjes. De studenten van de opleiding Fashion & Styling laten zich van hun vindingrijkste kant zien bij het creëren van cadeautjes voor het project ‘De Verjaardagentas’. "Het is voor kinderen uit arme gezinnen, die anders bijna niks krijgen", zegt student Luna. "Daarom moet het zo perfect mogelijk zijn."

Docenten Aurelia de Vries en Jariska Westervaarder van de Landstede-opleiding Fashion & Styling zijn voortdurend op zoek naar waardevolle, maatschappelijk betrokken projecten voor hun studenten. "Praktijkleren staat bij ons hoog in het vaandel, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid is een heel belangrijke waarde van Landstede", legt Aurelia uit. "Deze en andere leerervaringen komen samen in projecten als 'de Verjaardagentas'. Het is een project van de Zwolse Jeannine van der Sluijs. Zij stelt verjaardagentassen samen uit ingezamelde spullen, voor kinderen uit gezinnen die onder de armoedegrens leven. Zo’n dertig van onze eerste- en tweedejaars studenten niveau 3 en 4 maken artikelen voor de verjaardagentassen. Zo leren ze samenwerken, ze verbreden hun blik, ze worden bewuster van dingen die in de samenleving spelen. Het is mooi om te zien hoe leuk ze dat oppakken." Fashion & Styling werkte al samen met het Leger des Heils, en in het voorjaar maakten de studenten babyartikelen voor tienermoeders.

Studenten Tristen, Shanna en Rosemarijn hebben ‘Frozen’ bedacht. "Frozen is het thema voor een verjaardagsfeestje, want kinderen uit arme gezinnen kunnen vaak ook geen feestjes geven", vertelt Tristan. "Dat vind ik sneu. We hebben vlaggetjes gemaakt, Olafjes, toverstokjes en tasjes. We zijn blij dat we wat voor die kinderen kunnen doen." Lisa is druk met armbandjes maken. "Je verplaatst je in zo’n kind en maakt iets wat je zelf ook wel graag zou willen hebben. Ik maak er zo veel ik kan." Zoëy en Tatum maken kussentjes in de vorm van wolkjes en cactussen. "Toen ik voor deze opleiding koos, had ik niet verwacht dat we ook dit soort dingen zouden doen", zegt Tatum. "Het is wel heel leerzaam. Je staat erbij stil dat er ook kinderen zijn die niet gewoon verjaardagscadeautjes krijgen. Je wordt bewuster van zo’n project." Zoëy knikt. "Omdat het voor een goed doel is, stop je er nog meer energie in. Ik vind het heel mooi om te doen."

Luna dacht lang en diep na over de tasjes die ze wilde maken. "Omdat het voor een heel mooi goed doel is, wilde ik het heel perfect doen. En toen ik het eenmaal wist, heb ik achter elkaar door zeven tasjes gemaakt. Met oogjes erop en een tongetje erin. Ik hoop dat de kinderen het leuk vinden." Jildauw legt zich toe op het maken van mooie, lange slangen van stof. "Ik vind het wel belangrijk om iets voor een goed doel te doen. Het was wel een gepruts, maar het is gelukt. Ik ben er wel trots op!"

Begin volgend jaar worden alle artikelen overhandigd aan Jeannine van de Sluijs van de Verjaardagentas. Ook ontvangt ze dan de grote manden met artikelen die collega’s van Aurelia en Jariska hebben bijeen gebracht. Kijk voor meer informatie op www.verjaardagentas.nl.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59