Berkum tegen Dieze West op het Jo van Marle-toernooi in 2013
Berkum tegen Dieze West op het Jo van Marle-toernooi in 2013 archief

'Jo van Marle is traditie, IJsselcup niet'

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Berkum, ZAC, Be Quick ’28, CSV '28, HTC, SVI en Zwolsche Boys zijn de clubs die meedoen aan het Jo van Marle-toernooi, dat op 29 en 30 december plaatsvindt in het Landstede Sportcentrum. Beide speeldagen beginnen om 18.30 uur.

Alle ploegen spelen tegen elkaar en de twee ploegen met de meeste punten treffen elkaar opnieuw in de finale. Voorafgaand aan de finale, geprogrammeerd op 30 december om 20.40 uur, is er de strijd om de derde plaats. De organisatie van het Jo van Marle-toernooi, de Zwolse Voetbal Federatie, geeft aan blij dat te zijn met het deelnemersveld. “Natuurlijk hadden we liever alle Zwolse clubs gehad, maar het aantal heeft de laatste jaren altijd wat geschommeld. De grootste clubs van Zwolle zijn er, en daar zijn we heel blij mee. Voor een eerste opzet, is het een mooi veld”, vindt Hennie Kenkhuis namens de Zwolse Voetbal Federatie.

Titelverdediger WVF is er niet bij. De zaterdagtweedeklasser kiest, net zoals Dieze West, HFC Storica, Wijthmen en VSW, voor de IJsselcup in de WRZV-hallen, op 28 en 29 december. Dat toernooi is regionaal van opzet. Nunspeet, Hatto Heim, Olympia ’28, KHC, VSCO ‘61, Hattem, ’s-Heerenbroek en WRZV Zwolle maken het speelveld daar compleet.

Freddy Eikelboom, voorzitter van de WRZV-zaalvoetbalcompetitie, heeft daarnaast jeugdzaalvoetbal erbij betrokken. Overdag wordt het Zwols Jeugdkampioenschap Zaalvoetbal afgewerkt (in samenwerking met SportService Zwolle), ’s avonds zijn de voetbalteams aan de beurt.

Het Jo van Marle-toernooi werd jarenlang in de WRZV-hallen gespeeld, maar de organisatie besloot om dit jaar te verhuizen naar het ‘Theater van de Sport’ omdat het daar meer mogelijkheden zag (voor toeschouwers en side-events bijvoorbeeld). “Daar waren alle clubs bij betrokken”, stelt Kenkhuis. “Dat bepaalde clubs dan toch andere keuzes maken, dat is aan hun. Wij hadden ze er uiteraard graag allemaal bij gehad.”

Traditie

“De periode tussen Kerst en Oud en Nieuw is eigenlijk te kort voor twee van dit soort toernooien”, stelt Kenkhuis. En volgens de voorzitter van de Zwolsche Boys heeft het Jo van Marle-toernooi de oudste rechten. “Ik heb het liever niet over ‘recht hebben op’, maar het Jo van Marle-toernooi heeft een rijke traditie en is al jaren gekoppeld aan de afsluiting van het jaar door de Zwolse voetbalclubs”, aldus Kenkhuis, die overigens wel begrip heeft voor de WRZV om zelf een toernooi op te zetten. “”Ik begrijp dat heel goed, maar als je een traditie wilt voortzetten, dan is dat Jo van Marle. Dat is al jaren het toernooi van en voor amateurvoetbalclubs. De IJsselcup is dat niet.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden