Afbeelding
Erik-Jan Berends

Theater Initiatief Zwolle komt op de planken met ‘The End’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Het is 2065, Californië. Iedereen is druk met haar of zijn eigen leven, terwijl de wereld afbrokkelt. Het is de kern van ‘The End’ het stuk dat Theater Initiatief Zwolle (TIZ) in januari in DOAS in Assendorp op de planken brengt.

De twaalf spelers zitten momenteel in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat nog volop in repetitie voor het zelf geschreven stuk. “Ik ben begonnen met vervreemding als thema”, vertelt regisseur Sylvia van Raaij die het script schreef. “Het wordt een kleinschalige voorstelling die voor iedereen geschikt is. We maken gebruik van technische snufjes, maar onze visie is dat de kleding in de basis in al die jaren tot 2065 bijna hetzelfde is gebleven.” Om niet te veel weg te geven voor de bezoekers van de voorstelling, vertelt de regisseur er niet veel over. “Er is wel vreselijk veel geschrapt in het verhaal”, zegt producent Dimitri Sijperda. “Verder komt er nog beeld, geluid en muziek bij in de voorstelling.”

TIZ staat voor werktheater en kiest voor elke voorstelling weer een andere regisseur om niet ‘vastgeroest’ te raken. Ook de locatie varieert per productie. “We hebben onder meer al in de Sassenpoort gespeeld en in een kantoorpand aan de Ter Pelkwijkstraat. Dit keer is de keuze op de oude ambachtsschool (DOAS) aan de Mimosastraat gevallen. We zoeken iedere keer een locatie die het beste bij een stuk past”, legt secretaris Marlies Hoving uit.

De stukken worden in de regel zelf geschreven. Een uitzondering vormde ‘De Kale Zangeres’ dat de theatergroep begin dit jaar speelde. Het is een hilarisch stuk, waarbij de spelers worden uitgedaagd juist zoveel mogelijk niet samen te spelen. De theatergroep zit verder ook allerminst stil. “Zo speelden we deze maand nog de voorstelling ‘Synergie’, geïnspireerd op schilderijen van kunstenaar Egbert Modderman. Enkele spelers van de TIZ hebben voor een aantal van die schilderijen model gestaan. Dit heeft hen geïnspireerd een theaterproductie te ontwikkelen samen met regisseur Gertrude Brijder”, aldus Onno Sijperda, voorzitter van TIZ.

Theater Initiatief Zwolle kent een brede samenstelling, waaronder enkele zeer ervaren spelers. “De leeftijden lopen uiteen van negentien jaar tot zeventig plus. En we staan open voor nieuwe spelers”, meldt de producent van The End.

De voorstellingen van The End worden gespeeld van 12 tot en met 15 januari. Op donderdag, vrijdag en zaterdag begint de voorstelling om 20.00 uur. Op zaterdag en zondag is er ook een middagvoorstelling. Deze begint om 15.00 uur. Een plaats reserveren kan door te mailen naar info@tiz.nu. Een kaartje kost 12 euro. Kijk voor meer informatie op www.tiz.nu.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden