Afbeelding
University of Michigan School of Natural Resources & Environment

DNA en de Genetische Toekomst

maandag 26 december 2016 0:00

Het is ongetwijfeld het belangrijkste molecuul op aarde: DNA. De broncode van het leven is geprogrammeerd in deze wonderlijke stof. En tegenwoordig kunnen wij die broncode zelf manipuleren, met steeds geavanceerdere technieken. Razend interessant voor de wetenschap, en dus zeker ook voor humanisten. Welke kennis is er nu over DNA? En wat kunnen we met die kennis?

Woensdag 11 januari om 20.00 uur komt Nora Walsarie Wolff spreken bij het Humanistisch Café Zwolle. Walsarie Wolff, biologiedocent aan de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle, laat op deze avond zien waarom juist het DNA zo’n belangrijk molecuul is. Ook krijgt de bezoeker een overzicht van een aantal belangrijke toepassingen van DNA en hun maatschappelijke gevolgen.

DNA-technieken roepen allerlei ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Mogen we ingrijpen in de natuur? Willen we weten wat in onze genen besloten ligt? Van wie is een gen eigenlijk, kun je er auteursrecht op krijgen? Willen we invloed hebben op de erfelijkheid van onze kinderen? Staan we het gebruik van genetische manipulatie toe bij het produceren van ons voedsel?

Voor de pauze krijgen we inzicht in wat DNA is en wat we ermee kunnen. Na de pauze gaan we met elkaar in gesprek over waar we heen willen: wat moeten we doen met de mogelijkheden die de moderne genetica ons in de nabije toekomst biedt?

Natuurlijk is er deze avond veel ruimte voor vragen en discussie. Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een drankje. Het Humanistisch Café is in de Groote Sociëteit, Koestraat 8 in Zwolle. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur, entree € 5,00 incl. thee / koffie voor aanvang (€3,00 voor leden).