Afbeelding

Filosofisch Café Zwolle begint leesgroep over boek Sarah Bakewell

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Onder begeleiding van Ronald Wolbink begint Filosofisch Café Zwolle op 14 februari een leesgroep over het boek De existentialisten van Sarah Bakewell. In de leesgroep wordt met name aandacht besteed aan de hoofdstukken over het Franse existentialisme, die onder meer gaan over Sartre, de Beauvoir en Merleau-Ponty.

De leesgroep komt om de week, vanaf dinsdag 14 februari, bij een één van de deelnemers bij elkaar om een hoofdstuk te bespreken. Er zijn vijf bijeenkomsten: 14 en 28 februari, 14 en 28 maart en 11 april.

In het boek At the Existentialist Café, in het Nederlands vertaald als De existentialisten, schrijft Bakewell over het existentialisme van Sartre, de Beauvoir, Merleau-Ponty, Jaspers, Camus, Husserl en Heidegger. Het boek is een mengsel van filosofie en biografie van de hoofdrolspelers van het existentialisme, van anekdoten en inzichten, van persoonlijke herinneringen en cultuurgeschiedenis.

In de jaren vijftig was in Parijs het existentialisme dat begon als filosofie in een café, bij voorkeur in een keldertje waar de bezoekers in zwarte coltrui discussieerden bij het licht van kaarsen. Normaal werd er gefilosofeerd aan bureaus of in collegezalen, nu werd er gefilosofeerd in een entourage van de wereld zelf, daar waar de existentie zelf plaatsvond. De drukte van de wereld en het vervreemd zijn van die wereld, zoals Roquentin in Jean-Paul Sartre’s roman Walging, behoorde tot het onderwerp van de filosofie. Het leven was in het existentialisme zo verweven met de filosofie dat de Ierse schrijver Iris Murdoch sprak van het ‘wonen in de filosofie’. “Daarom zal het existentialisme altijd belangrijk blijven, wil die filosofie niet los gezongen worden van de werkelijkheid”, aldus Filosofisch Café Zwolle. “Het existentialisme is zo doorgedrongen in de moderne cultuur dat we nauwelijks meer weten dat bepaalde begrippen van het existentialisme afkomstig zijn, zoals dat de existentie vooraf gaat aan essentie. Dat de mens een toevalligheid is en dat hij daarom de plicht heeft van zichzelf iets te maken dat niet meer toevallig is (‘De mens is wat hij van zichzelf maakt’). Dat de mens slechts bestaat in zoverre hij zich verwezenlijkt. Dat de mens gedoemd is vrij te zijn. Dat het maken van keuzes onvermijdelijk is. Dat er geen algemene moraal bestaat, maar dat iedereen zijn eigen moraal moet maken. Dat het leven geen zin a priori heeft. Die zin moet je zelf maken.”

De kosten voor deelname aan de leesgroep zijn 6 euro voor de hele sessie plus de aanschaf van het boek bij de boekhandel: Uitgeverij ten Have/ISBN 9789025905477. De eerste avond wordt bij de begeleider van de leesgroep gehouden. De leesgroep begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur.

Belangstellenden kunnen zich tot 1 februari aanmelden via filozwol@assendorp.net (Riny Riezebos). Na aanmelding krijgen ze een bevestiging van deelname en een week van te voren bericht van de begeleider over de gezamenlijke aanpak.