Dieze West met de IJssel Cup
Dieze West met de IJssel Cup Mark de Rooij

Dieze West wint eerste editie IJssel Cup

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Dieze West heeft in de WRZV-hallen de eerste editie van de IJssel Cup op haar naam geschreven. In de finale van het regionale zaalvoetbaltoernooi klopte de zondaghoofdklasser KHC met 5-2.

Na een stormachtig begin van Dieze West, met een 2-0 voorsprong als gevolg, kwam de zaterdageersteklasser uit Kampen terug tot 2-2. En toen was de wedstrijd nog maar op de helft, van de twintig minuten speeltijd. Dieze West stelde snel orde op zaken. Het domineerde in de Bep Bakhuyshal, waar de tribunes goed gevuld waren, en kwam door een fraai doelpunt, na een knappe actie, van Jaouad Akloud op 3-2. Caleb Rahajaan, uitblinker dit toernooi, maakte er 4-2 van en in de slotseconden werd het ook nog 5-2.

Een mooie opsteker voor Dieze West, dat in de hoofdklasse stijf onderaan staat halverwege het seizoen. De ploeg trad aan met Caleb Rahajaan, Nejim El Atiaoui, Razi Kanseyo, Jaouad Akloud, Mo Ali Pour Asli, Dani Lohman, Michael Wolf en Faisel El Atiaoui (op doel).

Dieze West had in de halve finales met 4-2 gewonnen van WRZV Zwolle. Het team van de WRZV-zaalvoetbalvereniging, uitkomend in de KNVB-competitie, schakelde in de kwartfinales Nunspeet uit, met onder meer Wahid Shimeri en Tom IJzerman in de gelederen. KHC won in de andere halve eindstrijd met 5-1 van VSCO '61.

De geldprijzen logen er niet om voor een eerste editie. Dieze West streek 1000 euro op met de toernooizege. Voor nummer twee KHC lag er 400 euro klaar. In de strijd om de derde plaats, goed voor 200 euro, won WRZV Zwolle met 2-1 van VSCO '61 uit Oosterwolde.

Het toernooi om de IJssel Cup had een regionale opzet en werd over twee avonden afgewerkt. Overdag werd er door de jeugd gespeeld op de vierde editie van het Zwols Jeugdkampioenschap Zaalvoetbal.

"Een compleet pakket", zegt organisator Freddy Eikelboom trots. De voorzitter van de WRZV-zaalvoetbalvereniging hoopt volgend jaar het toernooi voor de regionale veldvoetbalclubs te kunnen uitbreiden naar achttien, of zelfs 24 teams. Dit keer deden er dertien ploegen mee. "Volgend jaar kunnen we teams ook eerder uitnodigen. We willen ook ploegen uit Ommen en Zwartewaterland erbij hebben, bijvoorbeeld. De speeldagen staan nu al vast: 28 en 29 december 2017."

Zaalvoetbal in Zwolle

In de voorbije jaren was de WRZV-hallen altijd de thuishaven van het Jo van Marle-toernooi, maar dat is verhuisd naar het Landstede Sportcentrum. Vandaag en morgen spelen Berkum, ZAC, Be Quick '28, CSV '28, SVI, HTC, Ulu Spor en Zwolsche Boys daar om de prijzen. Het is de vraag waar de clubs in Zwolle volgend jaar voor kiezen, mochten er weer twee toernooien worden georganiseerd.

Organisator Freddy Eikelboom betreurde het dat de Zwolse Voetbal Federatie het Jo van Marle-toernooi niet meer in de WRZV-hallen wilde organiseren. De ZVF zag in het Landstede Sportcentrum meer mogelijkheden en wilde vorig jaar eigenlijk al naar het Theater van de Sport, maar toen was er nog een contract met de WRZV-hallen. Hennie Kenkhuis, woordvoerder namens de organisatie van het Jo van Marle-toernooi, stelde vorige week dat het Jo van Marle-toernooi traditie is, in de hoop Zwolse clubs te wijzen op de meerwaarde ten opzichte van de IJssel Cup.

Eikelboom hoopt dat de WRZV-hallen de thuishaven blijft/wordt van de jaarafsluiting voor Zwolse voetbalclubs. Hij wijst erop dat de traditie juist voor de WRZV spreekt. "In 1984 nam de WRZV het initiatief voor een toernooi met de Zwolse veldvoetbalclubs. Die konden niet allemaal goed door één deur. Dat was de Zwolsche Courant-beker en die werd toen in de IJsselhallen gehouden. Daarna is het naar de WRZV-hallen gegaan. Het is een paar jaar niet georganiseerd, maar verder is het hier altijd gehouden. Voetballen tussen kerst en oud en nieuw in de WRZV-hallen, dat is traditie. Niet de naam (Jo van Marle-toernooi, red.)."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 Jeugdkampioenschap
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding