Afbeelding

Uurtje Cultuurtje Brahms versus Schumann

vrijdag 30 december 2016 0:00

Op zondag 8 januari is het intieme podium van Cultuurschip Thor voor meesterpianist Fred Oldenburg die een klassiek programma brengt met muziek van Johannes Brahms en Robert Schumann. Oldenburg zal niet alleen de muziek spelen, hij zal ook op zijn eigen onderhoudende wijze de componisten toelichten, over hun onderlinge relatie vertellen en de twee genieën muzikaal vergelijken.

Robert Schumann (1810-1856) behoort tot de belangrijkste componisten van de romantiek, hij schreef o.a. een groot aantal pianowerken en liederen. Johannes Brahms (1833-1897) was een perfectionistisch componist met een zeer omvangrijk oeuvre. Zijn muziek wordt gerekend tot de late romantiek met veel volkse invloeden. Dit belooft een concert vol meeslepende romantische meesterwerken afgewisseld met interessante wetenswaardigheden en anekdotes.

Fred Oldenburg speelt al piano vanaf zijn vijfde jaar en studeerde o.a. aan de Juilliard School of Music in New York. In 1980 ontving Oldenburg de Prix d'Excellence (de voorloper van de huidige Nederlandse Muziekprijs). Oldenburg is actief als solist, hij soleerde bij verschillende orkesten, onder meer het Residentie Orkest, het Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. Een jaar geleden verzorgde Fred Oldenburg een vergelijkbaar Uurtje Cultuurtje waarin hij Chopin met Liszt vergeleek. Dit succesvolle muzikale concept was volgens alle betrokkenen voor herhaling vatbaar; Oldenburg stort zich dus dit jaar enthousiast op twee andere muzikale tijdgenoten.


Het Uurtje Cultuurtje op zondag 8 januari met Fred Oldenburg begint om 12 uur en nog eens om 15 uur. Kaarten via de website www.cultuurschipthor.nl. Inloop met inbegrepen een gratis kopje koffie of thee een half uur voor aanvang. Entree is € 12,-