Afbeelding

DEZE KROEGBAAS IS BARONES

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

Rondje Extra: 10 jaar the Livingroom

‘THUISKOMEN IN NIET JOUW EIGEN HUIS, MET EEN BARONES ALS KROEGBAAS’

Door Peter de Jong

Fraaie woorden, geplukt van facebook. Eigenaresse Anja Louwerse had ze dolgraag zelf bedacht. Het zegt veel over haar kroeg op het Gasthuisplein. The Livingroom is een pareltje binnen de Zwolse horeca. Podium voor ontluikend muzikaal talent. Waar ook de gevestigde muzikanten maar al te graag live ‘jammen’ of een biertje komen drinken.

Lowlands, Louwerse, Livingroom. In die volgorde ga ik het gesprek met Anja in. Om haar in de jubileumweek te spreken te krijgen, is niet eenvoudig. Ze verontschuldigt zich. “Sorry, dat ik een beetje laat heb gereageerd. Het was zó druk. En dan ook nog eens een surpriseparty vanwege mijn jubileum.” Aha, bingo, een party omdat het afgelopen week exact tien jaar geleden was dat Anja haar kroeg startte. Ze wist dat er iets aan zat te komen, maar toch, het feestje overviel haar. “Zwaar overdonderd, zeg dat maar. Ik kan niet zo goed met verrassingen overweg”, zegt ze. Achteraf kijkt ze met veel genoegdoening terug op een bijzondere avond. Het is tekenend voor de gasten van haar kroeg. Familie, vrienden, bandjes, alles kwam voorbij met een geweldige compilatiefilm van een half uur als opstart van het feest. “In die film werden er zestig persoonlijke boodschappen uitgesproken. Daarna heel veel muziek van diverse muzikanten. Ik werd in het zonnetje gezet terwijl ik absoluut geen podiumdier ben. Nogmaals, iedereen bedankt.”

Gasten

“Tien jaar the Livingroom. Er is veel gebeurd, veel ontwikkelingen en veel samenwerken. Het gekke is dat ik eigenlijk niet precies wist waar ik aan begon. Ik heb mensen zien groeien; zelfs tot grote landelijke hoogte. Sanne Hans – Miss Montreal – kwam hier gewoon als cafégast en heeft aan veel jamsessies meegewerkt. Mijn gasten variëren in leeftijd. Ook zo leuk. Bertolf, Bert (Vrieling), Hans (Lafaille) om er een paar te noemen. De associatie met Lowlands begrijp ik goed. Zelf heb ik dat festival meerdere keren bezocht en de diversiteit van Lowlands zie ik terug binnen deze kroeg. Veel livebands, organiseren en het eetcafé dat vanaf het begin een belangrijke toegevoegde waarde heeft.”

Nachtbarones

“Dankzij the Livingroom is ook mijn netwerk enorm gegroeid. Voor muzikanten, van klassiek tot jazz/pop, is het hier een aardig platform. Laat ik vooral het samenwerken met anderen niet vergeten. Zoals de muziekboeken van Reichenbach die bij mij verkrijgbaar zijn. Nogmaals, tien jaar is een lange tijd waarbij ook mijn ontwikkeling niet stil staat. Mijn betrokkenheid binnen de HESZ als Coördinator Outdoor (R&B festival, Stratenfestival en Bokbier) is daar een mooi voorbeeld van. Ook daarbij is samenwerking van essentieel belang. Ik kan terugkijken op prima momenten met bijvoorbeeld Hans Stroeve, Nachtburgemeester Jeroen en Roline Kranenborg. Eigenlijk moet ik geen namen noemen want er zijn er teveel. Laatst kreeg ik uit handen van de Nachtburgemeester de titel opgespeld van Nachtbarones van Zwolle. Ik voelde mij echt vereerd. Het is een titel zonder enige verplichting. Ook fijn.”

Toekomst

“Over tien jaar? Daar kan ik nu niets over zeggen. Ik leef niet bij de dag maar laat de dingen over mij heen komen. Als ik mensen met the Livingroom niet meer kan plezieren, houdt het op. Tien jaar deze kroeg is best heftig, vergis je niet. Nieuwe uitdagingen sluit ik niet uit. Ben altijd in voor iets nieuws. Anderzijds, Zwolle is wel mijn stad geworden. Ik heb elders nooit zo lang gewoond. Hier voel ik mij thuis.”

<foto-onderschrift/ foto Jan Boertien>

Miss Montreal en Anja Louwerse: “ze kwam hier gewoon als gast. Als ik haar weer eens zie is dat leuk en geven wij elkaar een knuffel”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden