Afbeelding
Pedro Sluiter

Carbidbussen aan Ittersumpad zwijgen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE-ZUID - Teleurgestelde gezichten bij de carbidschieters aan het Ittersumpad. Al meer dan tien jaar schieten ze op Oudejaarsdag met hun melkbussen het jaar uit. “We hadden zaterdag nog geen drie keer geschoten of een opsporingsambtenaar kwam ons met een brief met dwangsom vertellen dat wij hier niet mochten carbidschieten”, vertelt Stefan Meekers.

Diverse vriendenclubs schieten jaarlijks met zo’n twintig tot dertig melkbussen bij het veld het jaar uit. Meekers: “Eerst werd het gedoogd, toen werd het een officiële plek en nu ineens is het, zonder overleg, verboden.” Niet alleen de schutters waren teleurgesteld, ook de buurt van waaruit volgens Meekers altijd zo’n honderd tot tweehonderd man komt kijken. “We zorgen ieder jaar voor wat oliebollen, vuurkorfjes en een biertje en we ruimen de volgende ochtend alles altijd netjes weer op.” Desondanks werd de carbidschieters het zwijgen opgelegd. Waar ze anders tot middernacht doorgaan, werd het feestje nu rond acht uur beëindigd. “We mochten een paar honderd meter verderop wel schieten”, erkent Meekers. “Maar dat is vlak naast een dierenweide en dat leek ons geen goed idee. Jammer dat het zo is gelopen. Het feestje was wel verpest. Ik ga nu maar meteen voor volgend jaar een vergunning aanvragen.”

Overigens is de jaarwisseling in de regio IJsselland volgens de Veiligheidsregio rustig en in goede sfeer verlopen. “Brandweer IJsselland kwam tijdens Oud en Nieuw vijftig keer in actie vanuit de verschillende posten in de elf gemeenten. Een lichte daling ten opzichte van 2016. Toen rukte de brandweer 56 keer uit. Van het totaal aantal meldingen waren er 34 brand gerelateerd. Het waren vooral container- en afvalbrandjes. Verspreid over de regio rukte de brandweer daarvoor 23 keer uit. De sfeer op straat was overal goed. In IJsselland zijn er geen meldingen geweest van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.”