Afbeelding
pedro sluiter

Hans Jansen spreekt in de Zwolse synagoge

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Professor doctor Hans Jansen verzorgt op woensdagavond 25 januari in de Zwolse synagoge een lezing over de vraag: Waarom mag Israël niet bestaan in het Midden-Oosten?

Jansen (niet te verwarren met de onlangs overleden Arabist Hans Jansen) is auteur van het standaardwerk ‘Christelijke theologie na Ausch¬witz’. Daarin heeft hij een overzicht gegeven van het eeuwenlange antisemitisme in de christelijke wereld. Twee jaar geleden publiceerde hij het boek ‘Waarom mag Israël niet bestaan in het Midden-Oosten?’ In dat boek zet hij de religieuze achtergronden van het Israëlisch-Arabische conflict op een rij. In zijn lezing bespreekt hij de belangrijkste thema’s daaruit.

Jansen laat in deze lezing zien hoe in de Arabische wereld al sinds de oprichting in 1948 naar Israël wordt gekeken. De opvatting dat de staat Israël géén bestaansrecht heeft, is wijd verspreid in het hele Midden-Oosten. De Midden-Oostengeleerde Bernard Lewis zei enkele jaren geleden: “Geen enkele Moslim zal ooit definitief afstand doen van grondgebied dat ooit behoorde tot het Rijk van de Islam.” Het Israëlisch-Arabische conflict is volgens Jansen dan ook niet alleen een politiek, economisch of militair conflict. “Het is vooral een religieus conflict, waar velen in de geseculariseerde Westerse wereld weinig oog voor hebben.”

De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8. De avond is georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet leden betalen een toegang van 7,50 euro.

Het Genootschap Nederland-Israël dat de avond organiseert, staat open voor allen die Israël en de joodse cultuur beter willen leren kennen. Leden krijgen per seizoen vijf interessante lezingen en een culturele avond aangeboden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in de fraaie synagoge van Zwolle.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden