Afbeelding
Erik-Jan Berends

De Parkschool viert in 2017 150-jarig bestaan met festiviteiten en reünie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - Parkschool Zwolle, opgericht in 1867, viert in 2017 haar 150-jarig bestaan. Het lustrumjaar wordt op woensdag 18 januari feestelijk geopend met alle leerlingen van de school.

In het bijzijn van wethouder Jan Brink wordt op deze morgen het speciaal geschreven Parklied ten gehore gebracht en een kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Henk Heideveld, onthuld. Het hele jaar door zijn er diverse activiteiten met op zaterdag 7 oktober een reünie voor alle oud-leerlingen.

School 1, was in 1867 de weinig verrassende naam van de eerste basisschool in Zwolle. De oorspronkelijke school stond op de plek waar nu de nieuwbouw van het gemeentehuis aan het Grote Kerkplein staat. De in Zwolle geboren minister van Onderwijs, Thorbecke, vond het goed dat Zwolle een Rijks HBS kreeg, onder voorwaarde dat er ook een lagere school kwam die daarop aansloot. Buiten de stad waren toentertijd alleen twee ‘tussenscholen’ in de Hoogstraat en de Vechtstraat voor de armere bevolking. School 1 werd een lagere burgerschool, waar naast de vakken van het gewoon lager onderwijs ook de beginselen van de Franse taal en wiskunde werden gegeven. School 1 werd een opleidingsschool voor HBS en gymnasium, een predicaat dat de basisschool tot de zomer van 1968 hield. De school verhuisde in 1929 naar haar huidige locatie aan de Westerlaan. De naam Parkschool kwam in 1959, genoemd naar het nabijgelegen Park Eekhout.

De huidige adjunct directeur Géke Nalis trad in november 1974 bij de Parkschool in dienst en stopt zijn loopbaan in oktober 2017. “Ik heb hier altijd met ontzettend veel plezier gewerkt”, vertelt hij. “Ik kwam binnen als jong broekie. Toen ik binnenkwam, was Dijkstra directeur. Hij stelde het lesprogramma samen en daarvan mocht je niet afwijken. Toen ik ooit aan het einde van het jaar bij aardrijkskunde niet meer helemaal toekwam aan de behandeling van de provincie Limburg, werd ik wel even ter verantwoording geroepen. Maar als collega’s onderling hadden we een hechte band en dat is ook altijd zo gebleven. Die goede sfeer straal je ook uit naar de kinderen en ouders. Dat vind ik belangrijk.”

De tijd dat de Parkschool werd gezien als eliteschool en leerfabriek is volgens Nalis wel voorbij. “De huidige driehonderd leerlingen komen uit alle lagen en delen van Zwolle. Dat moet ook wel, want als we afhankelijk zouden zijn van de buurt, zouden we niet levensvatbaar zijn. Onze visie is: eruit halen wat er in zit. Het cognitieve, kennisonderwijs, vinden we nog steeds erg belangrijk. We volgen de leerlingen tot drie jaar nadat ze van school zijn gegaan. De inspectie kijkt immers ook naar de ‘opbrengst’ van de school. Maar gelukkig gaan we als school wel erg met de tijd mee. Onze basis is om kinderen klaar te maken voor het voortgezet onderwijs en de maatschappij. Er komen steeds meer invloeden uit de maatschappij in de school. En dat is goed. Als er een aanslag is in Berlijn kun je er niet meer omheen dat te bespreken.”

De reünie op zaterdag 7 oktober is één van de hoogtepunten in het jubileumjaar. De reünie bij het 125-jarig bestaan trok zo’n achthonderd oud-leerlingen, waaronder al hoogbejaarden en mensen vanuit het verre buitenland, herinnert Nalis zich.

“Ook dit keer verwachten we er veel van en worden veel oud-leerlingen benaderd via Facebook en de website Schoolbank.”