'De Helende Balsem van de Illusie' in Het Langhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - In kunstruimte Het Langhuis opent op zondag 15 januari de tentoonstelling 'De helende balsem van de Illusie' van het nieuwe kunsttalent Ilonka Bannink. In de tentoonstelling is vernieuwend en experimenteel werk te zien met schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk, waarin de kunstenaar nieuwe werelden verkent. Tijdens het openingsprogramma zal de Duitse band Culture Resonance reageren op haar werk met Turkse en Afghaanse folkmuziek met jazzinvloeden.

Ilonka Bannink studeerde in 2016 af aan de AKI ArtEZ in Enschede in de bachelor Fine Art/Schilderen. Haar afstudeerexpositie vond in juni 2016 plaats. 'De helende balsem van de Illusie' is haar eerste solotentoonstelling. Haar werk viel de kunstcommissie van Het Langhuis op door haar traditionele werkwijze met vernieuwende resultaten.

Het openingsprogramma vindt plaats in het intieme theater Goudsteeg 21 tegenover Het Langhuis. De toegang is gratis. Kunstenaar Ilonka Bannink zal haar werk inleiden en beeldend kunstenaar Kars Persoon zal op haar werk reflecteren in een videoboodschap. Het programma eindigt met een optreden van de driekoppige band Culture Resonance uit Bielefield in Duitsland. De band heeft roots in Turkije, Duitsland, India, Afghanistan en Turkmenistan. De drie bandleden creëren een universele muziektaal en gebruiken daarbij instrumenten uit verschillende culturen zoals cello, harp, tabla en sitar.

Ilonka Bannink zegt zelf over haar werk: "Mijn werk is geboren uit een drang om nieuwe werelden te ontdekken. Het vreemde of de vreemde heeft mij altijd geïnteresseerd, ik heb mij door veel verschillende culturen laten beïnvloeden. Organische ritmes worden door mij geplaatst in een compositie en gedragen door de kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos. Intuïtief reageer ik op het formaat van het doek, iets dat al op het doek staat, of iets wat ik vlak daar voor heb gezien. Alles kan een aanleiding zijn om iets nieuws te creëren. Op zoek naar heling van het dagelijks leven, ontwikkel ik mijzelf."

Kunstruimte Het Langhuis organiseert verrassende tentoonstellingen, geeft jong kunsttalent een podium en helpt hen verder in hun loopbaan. Het Langhuis is één van de weinige culturele instellingen in Zwolle die na de subsidiestop in 2014 op eigen kracht is doorgegroeid. Recent is een businessclub opgericht waarbij bekende Zwolse bedrijven zoals Schagen Groep, 19 Het Atelier Architecten, IQ Kunst, Nooter Technische Installaties BV en Peter Vader Trainingen de kunstruimte ondersteunen. Het Langhuis organiseert activiteiten als de Langhuis Talent Award en comicfestival Inktvingers. Daarnaast is het middeleeuwse pand in de oude binnenstad van Zwolle een sfeervolle locatie voor talloze activiteiten zoals muzieksessies, bruiloften, poëzieperformances, workshops en netwerkborrels.

Meer informatie over kunstruimte Het Langhuis is te vinden op www.langhuis.nl of via de Facebook-pagina.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden