Afbeelding

Drie tips tegen kloven in de voeten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wat zijn kloven in voeten? Kloven zijn scheuren en barsten in de droge eeltlaag van de voet. Ze zijn meestal enkele millimeters tot een centimeter lang of diep en aan het huidoppervlak breder dan onderaan. Ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen kunnen kloven ontstaan. Deze vochtige kloven worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie.


TIP 1: HOUD DE HUID SOEPEL

Een goede voetverzorging houdt de huid van je voeten soepel, waardoor er minder eelt ontstaat en je minder last hebt van wrijving. Smeer je voeten zeer regelmatig in. Afhankelijk van jouw huidconditie kies je voor een voedende, vettige of hydraterende crème. Gebruik geen zeep, want die tast de beschermlaag van je huid aan.


TIP 2: DRAAG GOEDE SCHOENEN

Goede schoenen hebben de juiste pasvorm met voldoende ruimte voor de tenen. Ze zijn gemaakt van ademend materiaal en hebben een loopzool die past bij de ‘mobiliteit’ van de voet. Twijfel je of jouw schoenen goed zijn voor jouw voeten? Laat het Expertisecentrum Voet en Beweging er eens naar kijken.


TIP 3: ZO VOORKOM JE VOCHTIGE KLOVEN IN JE VOET

Vochtige kloven ontstaan meestal door zweetvoeten of langdurig contact met water. Droog je voeten na het wassen, douchen of zwemmen goed af, gebruik een schimmeldodend product en draag schoenen en sokken van ademend materiaal.

Bij ons vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. In deze column beantwoorden we elke maand een vraag over een voet- of bewegingsklacht of over het verbeteren van sportprestaties. Heb je ook een vraag? Mail hem naar info@voetenbeweging.nl

Expertisecentrum Voet en Beweging Zwolle