‘Ook uw oren en ogen hebben baat bij goede voornemens’

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“Januari is dé maand van de goede voornemens. We gaan gezonder eten, drinken met mate, stoppen met roken en gaan meer sporten om weer in shape te komen. Maar wist u dat een gezonde levensstijl nog meer bijkomende voordelen heeft? Minder voor de hand liggend, maar ook uw zicht en gehoor hebben hier baat bij”, aldus opticien Marc Simonis van Specsavers Zwolle.

Hij legt uit hoe een gezonde levensstijl ook effect heeft op de ogen en oren. Bovendien heeft hij een paar tips om ogen en oren dit jaar in topconditie te houden.

1. Worteltjes zijn goed voor ogen én oren
“En dat is helemaal waar, maar niet alleen wortelen hebben een positief effect op het zicht en het gehoor. Goede voeding is sowieso belangrijk voor uw gezondheid en daarmee dus ook voor de ogen en oren. Vitamine A, C en E bevatten bijvoorbeeld antioxidanten die de cellen en het weefsel van de ogen gezond houden. Sommige antioxidanten bevatten carotenoïden die chronische oogaandoeningen kunnen vertragen. En, hoewel niet wetenschappelijk bewezen, bepaalde voedingsstoffen kunnen helpen gehooraandoeningen als tinnitus (oorsuizen) te verminderen. Kortom: een gevarieerd, gezond voedingspatroon helpt ook het zicht en gehoor gezond te houden.”

2. Sporten is goed voor lichaam en geest.
“Sporten en bewegen helpen tegen stress, waardoor gehooraandoeningen zoals oorsuizen kunnen verminderen. Gaat u op wintersport? Zorg er dan voor dat er een goede UV-filter in de glazen van uw zonnebril zit, onvoldoende UV-bescherming kan leiden tot sneeuwblindheid. Tijdens het skiën zijn vooral polariserende glazen ideaal. Deze glazen houden niet alleen schadelijke UV-straling tegen, maar nemen ook hinderlijke schitteringen weg van bijvoorbeeld de sneeuw. Hierdoor heeft u een scherper en helderder beeld wat rustig kijkt.”

3. Roken heeft invloed op zicht en gehoor
“Roken is slecht voor de gezondheid, dat is een algemeen gegeven. Maar dat roken de kans op oogaandoeningen vergroot, is minder bekend. Roken versnelt bepaalde verouderingsprocessen in de ogen waardoor verslechtering van het zicht eerder kan voorkomen, net als staar. Ook het gehoor heeft onder roken te lijden. Uit onderzoek blijkt dat rokers ruim 15% procent meer kans hebben op een slecht gehoor dan niet rokers omdat roken de doorbloeding verslechtert.”

4. Test regelmatig
“Tot slot, test regelmatig uw ogen en oren. Hoort u vogels steeds minder goed? Of merkt u de deurbel pas na een paar keer op? Dat zijn momenten waarbij gehoorverlies het eerst merkbaar is. Tijdig een hoortoestel aanmeten, kan erger voorkomen. Wacht daarom niet te lang met het testen van uw oren en voorkom dat u iets mist.”

Naast deze adviezen raadt Simonis van Specsavers Zwolle mensen aan minimaal eens per twee jaar hun ogen te laten controleren door een opticien. Kijk voor meer informatie op www.specsavers.nl. Volg Specsavers ook online.

Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18
Afbeelding
Typhoon bij Plato tijdens Recordstoreday Algemeen 22 apr, 08:16