Afbeelding

kunst- en straatproject (T)huis

· leestijd 1 minuut Cultuur

Ronald Kuijvenhoven schildert inmiddels zo'n 4 jaar de portretten van zijn straatgenoten. Hij brengt hen samen op een gigantisch doek van 3,5 x 5,5 meter. De aanleiding was het overlijden van een buurvrouw. Ze was een leeftijdsgenoot. Het triggerde hem om de mensen uit de Genestetstraat te leren kennen.

Hij vroeg hen foto's. Deze schildert hij per gezin op een doek van 50 x 50 cm. Deze doeken vormen samen een totaalbeeld. Het totaalbeeld verbeeldt de straat en twee strofes van het gedicht "Het oude huis" van de dichter P.A. de Genestet. Het gaat hem om de verbindende strekking in het gedicht: Alles komt, alles gaat; het gaat om de contacten die je hebt en onderhoudt.

Kuijvenhoven is inmiddels op de helft, maar heeft in de afgelopen 4 jaar wel wat van zijn oorspronkelijke idee moeten bijstellen. Het basisidee was om de situatie van 2013 te verbeelden. Dit heeft hij losgelaten. Er zijn namelijk mensen verhuisd, kinderen geboren, mensen overleden, verhuisd of gescheiden. Nieuwe mensen worden er dus bij schilderd en er zijn ook mensen die niet geschilderd willen worden. Dat is natuurlijk prima. Het wordt hoe dan ook een tijdsfragment van zo'n 10 jaar de Genestetstraat.

Het totaalbeeld staat deze week in de ontvangsthal van Landstede Rechterland. Er staat een avond met zo'n 80 buren gepland in het restaurant Gerecht & Land van het Landschap Vrij en Gastvrij. De avond heeft Kuijvenhoven samen georganiseerd met buurman Peter van Engen (taakhouder horeca en Vrij & Gastvrij). Naast kunstenaar is Kuijvenhoven namelijk ook docent en taakhouder onderwijsontwikkeling op TalentStad beroepscollege. Omdat de avond gedraaid wordt door VMBO en MBO studenten hopen ze een brug te slaan tussen het VMBO en het MBO.

Het project verbindt dus op meerdere gebieden.