Kingsley Ehizibue

PEC Zwolle verliest van FC Twente ondanks mannetje meer

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - PEC Zwolle heeft in eigen huis met 1-2 verloren van FC Twente. De nummer zestien van de eredivisie speelt bijna de hele tweede helft met een man meer door een rode kaart (natrappen) van Bersant Celina. Maar een gebrek aan effectiviteit breekt de ploeg van trainer Ron Jans weer eens op.

Met twee nederlagen in drie duels kun je moeilijk zeggen dat PEC de weg naar boven al heeft ingezet, maar de ploeg is goed uit de winterstop gekomen. Dat laat het ook in de wedstrijd tegen Twente weer zien. Maar waar PEC het zich een week eerder tegen ADO nog kan veroorloven om wat kansen te missen, kost dat tegen FC Twente dure punten. "We staan nog steeds in het degradatiehoekje, maar niet qua voetbal. Het is jammer dat we schoonheid niet omzetten in resultaat. We hebben van onszelf verloren", zegt Jans op de persconferentie.

Na de vroege 0-1 van Dylan Seys -een door Ted van de Pavert van richting veranderd schot- is het éénrichtingsverkeer. De 1-1, na een half uur spelen, is een uitbraak uit het boekje. Mustafa Saymak stuurt Kingsley Ehizibue weg en diens voorzet wordt door Queensy Menig, vanaf de rand van 'de zestien', zonder na te denken binnen geknald. Een heerlijk doelpunt en een verdiende gelijkmaker. Op slag van rust krijgt Ehizibue een uitgelezen kans om PEC op voorsprong te zetten. Spits Nicolai Brock-Madsen zet de rechtsbuiten vrij voor doelman Nick Marsman, maar die houdt de schuiver van Ehizibue uit het doel. "Een goede redding van de keeper, maar die had ik moeten maken", zegt Ehizibue schuldbewust.

De tweede helft begint voor PEC prima met een schot dat net over suist van Danny Holla en een oliedomme rode kaart voor Twente-aanvaller Bersant Celina vanwege natrappen. De belegering kan beginnen, maar in plaats van op jacht te gaan naar de voorsprong, kijkt PEC tegen een achterstand aan omdat doelman Mickey van der Hart in de fout gaat. Van der Hart is alert bij een diepe bal, maar schiet hem vervolgens zomaar in de voeten van Oussama Assaidi. Die lobt de bal keurig over de terugrennende Van der Hart in het doel: 1-2.

PEC krijgt genoeg kansen om de achterstand goed te maken. Een kopbal van Schenkeveld, een volley van Holla, een schot van Warmerdam, een intikker van Brock-Madsen. Het zijn mogelijkheden die erin kunnen, maar de grootste kansen bewaart de thuisploeg voor het laatst.

De tweede kans van Ehizibue komt op een moment dat PEC al een half uur met een man meer speelt en de ene bal na de andere het strafschopgebied inslingert. Met de kop stuurt Ehizibue een voorzet van de mee opgekomen rechtsback Bram van Polen net voorlangs. De aanvoerder krijgt kort daarna zelf een opgelegde kans. Vrijstaand bij de tweede paal raakt Van Polen de voorzet van invaller Youness Mokhtar (terug van blessureleed) echter helemaal verkeerd. Hoewel er nog vijf minuten aan blessuretijd bij komen is de kans Van Polen het laatste wapenfeit.

"We hebben genoeg kansen gehad, maar je moet jezelf wel belonen. Dat is wel vaker het geval geweest dit seizoen", weet de aanvoerder, die zelf dus ook een goede kans krijgt. "Ik kwam net niet lekker uit met m'n passen."

Ehizibue is schuldbewust. "Ik had ze allebei moeten maken", zegt hij over zijn twee kansen. "Ik heb op zich wel goed gespeeld, maar niet goed genoeg. Als ik echt goed was, had ik wel gescoord. Ik voel me wel schuldig. Deze drie punten hadden we hard nodig. We hebben genoeg kansen gehad om het af te maken. Dat kunnen we onszelf verwijten."