Afbeelding

OM: 5 jaar cel voor misbruik 2 dochters

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De psycholoog die de 50-jarige Zwollenaar onderzocht, schreef dat de man 'jarenlang van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt'. Marcel Z. hoorde dinsdag 5 jaar cel tegen zich eisen voor het jarenlang seksueel misbruiken van zijn beide minderjarige dochters.

Pas nadat de jongste dochter op kamers ging wonen, besefte ze wat er al die jaren in haar jeugd was gebeurd. Haar vader had haar in Zwolle jarenlang misbruikt. Zij, en ook haar zus, deed aangifte. De ontucht begon volgens de vader in zijn ogen onschuldig met het onder de douche met een washandje wassen van de meiden, zei hij dinsdag in de rechtszaal. Ook op latere leeftijd ging dat door. Hij had nooit geleerd wanneer hij daarmee moest stoppen, zei hij tegen de rechters. Volgens de twee aangeefsters begon het al op 6- of 7-jarige leeftijd. Volgens Z. raakte hij pas seksueel geïnteresseerd toen ze 12 jaar of ouder waren. De jongste dochter begon op zijn vrouw te lijken, zei hij snikkend. “We gingen altijd leuk met elkaar om. Maar op een verkeerde manier.” Hoewel hij de ontucht bekende, ontkende de vader grote delen van de beschuldigingen. Vooral het met zijn vingers binnendringen in de geslachtsdelen van de meiden was niet gebeurd. “Liegen uw dochters dan?” wilde een van de rechters weten. Z. kon daar niet op antwoorden. De ontucht had volgens hem misschien twee keer per maand plaats. Een van de dochters had het over meerdere keren per week. Ze douchten samen en dan bevredigde Z. zichzelf.

Verbijsterend noemde de officier van justitie het dat de dochters de ontuchtige handelingen op jonge leeftijd als 'normaal' ervoeren. “Het gebeurde gewoon”, zeiden ze. Niemand greep in: Z. zelf al helemaal niet, al besefte hij keer op keer dat hij fout bezig was. Hij kon er niet mee stoppen. De officier van justitie achtte de ontucht en ook het binnendringen in het geslacht bij de dochters met zijn vingers bewezen. De verklaring van de jongste dochter was duidelijk, zei de officier. Naast de celstraf vroeg ze om een contactverbod van 2 jaar.

Volgens de advocaat verklaren de dochters verschillend over de periode waarin de ontucht plaats had. Volgens hem was het beduidend korter dan de ruim 10 jaar lange periode die ten laste is gelegd. Z. zei in zijn laatste woord te begrijpen dat hij zijn dochters en vrouw veel pijn heeft gedaan. “Alles wat ik verkeerd heb gedaan, daar heb ik heel erg spijt van. Ik hoop dat ze van mijn daden niets overhouden maar dat zal veel tijd kosten. Ik begrijp dat mij vergeven niet mogelijk zal zijn.”

Vonnis op 14 februari.