Afbeelding
Erik-Jan Berends

Van Wijnen maakt meubilair voor nieuwe Stadkamer

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Bij de sponsoractie ‘Stadkameraden’ van Stadkamer (‘de bibliotheek’) meldde commercieel manager Klaas Haasjes van bouwbedrijf Van Wijnen Zwolle zich. “Wij willen ook graag wat betekenen voor dit bijzondere nieuwe gebouw aan de Zeven Alleetjes en zo tevens een bijdrage leveren aan de mooie stad Zwolle”, vertelt hij. Met als resultaat dat het bouwbedrijf nu alle losse meubilair voor Stadkamer maakt.

“Ik heb een groot deel van mijn leven in Zwolle doorgebracht. Heb er m'n opleiding doorlopen, gewerkt en ook veel gebouwd in de stad en haar omgeving. Ik voel me op en top Zwollenaar en vanuit die betrokkenheid ging ik ook naar de sponsoravond”, vervolgt de commercieel manager. “Het gaat er ons niet om van ‘hier heb je honderd euro en wat krijg ik ervoor terug?’. Nee, als Van Wijnen willen we samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. En daarbij moet je elkaar ook helpen en elkaar sterker maken. Dus willen we vooral denken in oplossingen en keuzes maken onder meer door te werken met duurzame materialen, in dit geval samen het JHK Architecten uit Utrecht en onze opdrachtgever.”

Directeur Astrid Vrolijk-de Mooij van Stadkamer prijst de samenwerking met Van Wijnen. “Het is geweldig hoe de mensen nadenken en meedenken over wat ze leveren. Zo maken ze bijvoorbeeld een zitbank met een hoge rugleuning. De timmerlieden kwamen met de opmerking of die bij ruw gebruik niet kon kantelen en hebben een oplossing gevonden om dat te voorkomen.”

De missie van Stadkamer om er te zijn voor alle Zwollenaren en te werken aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen, vindt ze terug bij Van Wijnen. In de werkplaats wordt momenteel hard gewerkt om het meubilair tijdig klaar te hebben. De officiële opening van de nieuwe vestiging van Stadkamer is op 20 april. Haasjes streeft er naar om alle meubilair eind februari klaar te hebben.

Het gaat om zeventig losse meubelstukken, variërend van displaymeubels, informatiepunten en zitbanken. “De architect heeft ze ingetekend. De meubels moeten natuurlijk wel esthetisch verantwoord zijn. Wij maken vervolgens modellen en bespreken ze met architect en opdrachtgever of het zo hun bedoeling is”, legt Haasjes uit. Het maken van los meubilair op maat lijkt niet zo voor de hand liggend voor een bouwbedrijf. “Dit kunnen wij ook”, vervolgt Haasjes lachend. “Wij deinzen nergens voor terug. Het zijn dit soort werkzaamheden waarmee wij ons ook proberen te onderscheiden. We hebben uitstekende vaklieden en de beste en veilige apparatuur in huis om hoge kwaliteit te leveren.”

Belangrijkste eis van Stadkamer was dat de meubelen flexibel zijn te gebruiken. Vrolijk: “Je moet er in veel gevallen op kunnen zitten, maar ook boeken op kunnen zetten. De grote achterwand van de bank kunnen we gebruiken voor het ophangen van posters of de mogelijkheid er met krijt erop te schrijven. Uit het oogpunt van duurzaamheid wil je er het liefste veertig jaar gebruik van kunnen maken. Ook de architect heeft gevraagd mee te denken vanuit de praktijk. We hebben dan ook een gezamenlijke sessie gehad, waarbij we de details hebben doorgenomen. Een echte co-creatie in feite.” “Ja, en daar zijn wij best trots op”, vult Haasjes aan. “Bij de wil om wat voor een ander te betekenen moet je dat ook aantoonbaar maken. Wij bij Van Wijnen doen dat door mee te denken en goede voorstellen te doen. Dat is onze drijfveer.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden