Afbeelding
Gemeente Zwolle

Marslanden A moet een topwerklocatie worden voor duurzaamheid en energietransitie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Het terrein tussen Doepark Nooterhof en de spoorlijn moet een ‘toplocatie voor duurzaamheid en energietransitie’ worden. Dat vinden eigenaar Enexis en het college van burgemeester en wethouders. Bedrijven op het gebied van energietransitie en klimaat moeten er een plek gaan vinden.

‘Een cadeautje van Enexis’, vindt wethouder René de Heer. “De energienetbeheerder heeft op het terrein het Enexishuis gebouwd, waar inzichtelijk wordt gemaakt wat energiebesparende maatregelen voor effect hebben. Verder is het kantoor van de organisatie het meest duurzame, wat heel bijzonder is bij de verbouw van een bestaand gebouw. Voor de invulling van hun zes hectare grond die er nog naast ligt, heeft Enexis de gemeente gevraagd mee te denken.” Het resultaat is dat de grond ‘duurzaam’ wordt uitgegeven. De Heer: “Als je het uitgeeft als een regulier bedrijventerrein is het binnen anderhalf jaar volgebouwd. Dat doen we niet. We hebben gekozen voor een scherpe insteek. ”

De wethouder wil daarmee bereiken dat Zwolle de trekker wordt in ‘klimaatadoptie’. “Op deze plek kunnen beginnende ondernemers een plek krijgen en komen stageplekken voor het onderwijs. Zowel basale als complexe vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en energietransitie kunnen hier worden opgepakt. Er kan een heel duurzaam huis worden geplaatst, maar ook woning vergelijkbaar aan 1901, waarbij aangetoond kan worden hoe duurzaam en energiezuinig die gemaakt kan worden.” In deze hele operatie trekken Enexis en de gemeente volgens De Heer op met de Zwolse onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en financiële instellingen. Hij verwacht dat deze ontwikkeling een uitstraling krijgt naar de regio noordoost Nederland en hoopt dat er teven sprake zal zijn van nieuwe banen.

“Een groot voordeel hierbij is dat het terrein niet morgen gevuld hoeft te zijn. De invulling ervan is duidelijk, het moet en soort campus worden”, besluit de wethouder. Het terrein is eigendom van Enexis dat het voortouw zal nemen bij deze ontwikkeling.

Enexis, Landstede (Nooterhof), gemeente Zwolle, waterschap Drents Overijsselse Delta en de Milieuraad besloten te onderzoeken of er draagvlak was voor een gezamenlijke visie voor het gebied. Het initiatief voor die gezamenlijk visie. Dertien partijen hebben zich eind vorig jaar verbonden aan deze visie voor dit gebied dat wordt omsloten door de Marsweg, Leo Majorlaan, Almelose Kanaal en de spoorlijn Zwolle-Meppel. De partijen zien in dit gebied een goede samenkomst van leren, werken en onderzoeksprojecten rond energie, water en klimaat. Het moet volgens De Heer daarmee, na het Polymer Science Park (kunststof) en het Health Innovation Park, de derde topwerklocatie van Zwolle worden.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59