Afbeelding
Erik-Jan Berends

Stedelijk Museum Zwolle ontvangt nieuwe doelgroepen dankzij combinatie-exposities

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – Zwollenaren hoeven volgens directeur Marc den Hertog niet bang te zijn dat het Stedelijk Museum Zwolle na 1 januari 2018 sluit. Dan gaat de organisatie van het museum op in het Historisch Centrum Overijssel (HCO). “We willen allen hier het cultuurhistorische verhaal van Zwolle blijven vertellen.”

Ondertussen boekt het museum succes met nieuwe tentoonstellingen. Als het kan twee tegelijk. “We zien dat we met twee exposities in één periode in staat zijn nieuwe doelgroepen aan te boren. Ons doel is om bezoekers variatie te laten zien en dat spreekt duidelijk een bredere doelgroep aan. We zien meer losse kaartverkoop ten opzichte van de Museumkaart-houders. Daarnaast ziet onze educatief medewerker een toename van de belangstelling voor onze workshops en lezingen”, aldus Den Hertog.

Geïnspireerd door het televisieprogramma ‘Verborgen museumstukken’ is in Stedelijk Museum Zwolle momenteel de expositie ‘Keuzes’ te zien. Den Hertog: “Het is logisch dat je als museum een conserverende functie hebt. We verzamelen dus en hebben meer dan tienduizend objecten in depot. Dat loopt uiteen van kleding tot zilver, meubelstukken en schilderijen. Het is onmogelijk om dat in een x-aantal jaren te laten zien. Daarin zitten bijzondere stukken van de stad die het misschien nooit redden tot een tentoonstelling of heel lang geleden te zien waren. Die enorme voorraad hebben we helemaal doorgenomen.”

De medewerkers van het museum hebben eerst zelf de stukken doorgenomen en daarna een aantal bekende Zwollenaren gevraagd hetzelfde te doen. Het resultaat is een nieuwe tentoonstelling met persoonlijke verhalen. “Ik werk hier nu anderhalf jaar, maar het resultaat is voor mij ook een openbaring”, aldus de positief verraste directeur. “In de expositie is het eerste gedicht van Rhijnvis Feith te zien, een bijbel uit 1618, een stukje hout van Slot Dillenburg en een aantal heel bijzondere vaandels.” Centraal staat de Egyptische mummie van Zwolle uit ongeveer 600 voor Christus, ooit meegenomen door dominee Van Senden of Anthony van Dedem. Zowel scholieren als overige bezoekers wordt op de expositie zelf gevraagd naar hun keuze uit de collectie. Andere keuzes worden gemaakt in het Drostenhuis waar kunstenaars van Artoverijssel eigentijds werk exposeren geïnspireerd op de oude collectie.

Een andere zaal is ingericht door Zwols talent Veronique Schrama, die monumentale houtskooltekeningen maakt. Geïnspireerd door CERN, de deeltjesversneller in Genève, heeft ze onder meer een vijftien meter lang werk gemaakt, speciaal voor deze expositie.

Tijdens de derde Nationale Museumweek van maandag 3 tot en met zondag 9 april staan twee lezingen in het museum gepland. Op 4 april gaat beeldend kunstenaar Elise van der Linden in gesprek met Veronique Schrama en op 8 april is er een lezing over Rhijnvis Feith. Kijk voor meer informatie en overige activiteiten op de site www.stedelijkmuseumzwolle.nl.