Afbeelding

Vereniging Weidevogelbescherming Staphorsterveld zoekt vrijwilligers (m/v)

Algemeen

Onze vrijwilligers die aangesloten zijn bij de Vereniging weidevogelbescherming Staphorsterveld e. o. zoeken en beschermen in overleg met de boeren nesten en kuikens van weidevogels. Vooral de wulp is één van de belangrijkste weidevogels die in het gebied voorkomt. Al vroeg in het voorjaar kunnen we zijn jodelende roep boven de velden horen. Maar er broeden veel meer soorten weidevogels in het gebied, zoals de grutto, kievit, tureluur en scholeksters en verschillende soorten bijzondere eenden, waaronder de slobeend. Niet alleen deze grotere weidevogels, maar ook kleine soorten zijn in het gebied vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan de gele kwikstaart, graspieper, kwartels en de roodborsttapuit.

De werkzaamheden van onze vrijwilligers bestaan uit:

  • Het zoeken en markeren van weidevogelnesten en het informeren van de landeigenaar.
  • Een aantal nesten wordt beschermd met een onder stroom staand raster om vossen en marters op afstand te houden.
  • Maatregelen zoals het uitstellen van het grasmaaien worden actief gesteund.
  • Als er toch wordt gemaaid in percelen waar kuikens rondlopen, dan wordt geprobeerd om oudervogels met kuikens voorafgaand aan het maaien voorzichtig uit het betreffende perceel te verdrijven.
  • Voorlichting geven om de kennis over weidevogels en de noodzaak van bescherming onder de aandacht te brengen.

Wil jij ons werk ondersteunen en iets betekenen voor dit unieke stukje natuur? Meld je dan aan om het komende seizoen mee te lopen met één van onze ervaren vrijwilligers. Voor meer informatie kun je contact opnemen via info@wvbstaphorsterveld.com of via www.wvbstaphorsterveld.com.