Afbeelding

50PLUS bezoekt Zorgcentrum Het Spectrum in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Een delegatie van 50PLUS heeft afgelopen zaterdag 25 februari twee locaties van Zorgspectrum het Zand in Zwolle bezocht. De delegatie bestond uit Kandidaat nummer 8 voor de Tweede Kamer Wilma Schrover, verschillende leden van het hoofdbestuur, zowel Landelijk als Provinciaal en Statenlid voor 50PLUS in Overijsel, tevens kandidaat 22, Fred Kerkhof.

Dit werkbezoek is er één van de velen die 50PLUS regelmatig aflegt. De keuze voor dit zorgcentrum heeft alles te maken met het belang wat 50PLUS hecht aan een goede zorg. Er wordt regelmatig geschreven over de zorg en de tendens is dan vaak dat het slecht gaat met de zorg in Nederland. De reden dat we nu juist voor de locaties Zandhove en De Oude Mars hebben gekozen is het feit dat deze verzorgingslocaties er landelijk bovengemiddeld goed uit komen geeft de delegatie aan. Het cliënten waarderingscijfer via Zorgkaart Nederland (onafhankelijk orgaan) is hoog. Zorgspectrum Het Zand heeft voor alle zeven locaties het gouden keurmerk van PREZO ontvangen en staat bovenaan in de top 10 van beste werkgevers in Nederland. Wilma Schrover vraagt specifiek aan clienten waarom dit zorgcentrum nu juist zo goed gewaardeerd wordt. Wat kunnen andere zorgcentra hier van leren?

De cliëntenraad geeft aan dat er een aantal redenen zijn. De goede zorg die wordt verleend en de persoonlijke aandacht. En dat hoort de delegatie ook terug in de gesprekken met de bewoners. Er wordt hier geluisterd naar de bewoners geven eigenlijk alle bewoners waar mee gesproken wordt aan. Maar de delegatie is ook blij verrast over het enthousiasme wat het personeel uitstraalt. Zowel het verplegend personeel als de activiteitenbegeleiders, maar zeker ook de vrijwilligers. De bewoners waarmee gesproken wordt geven stuk voor stuk aan in dit zorgcentrum gelukkig te zijn. Uiteraard hadden ze liever gezond thuis gezeten. Maar met de ongemakken welke zij ondervinden is er voor hen geen betere plek dan hier. En dat wordt zowel in Zandhove als op De Oude Mars aan de delegatie gemeld.

Maar zegt Fred Kerkhof er is zoveel meer, je ziet dat de bewoners gelukkig zijn. Het enthousiasme van de medewerkers spat er af. De verzorgende, die ons mede begeleidt vandaag op zijn vrije dag overigens, werkt hier al meer dan 10 jaar met plezier. De locaties zijn schitterend gelegen en het Overijsselse Noaberschap speelt een grote rol. Maar de bewoners geven het het mooiste weer. Er wordt hier naar ons geluisterd. Wij voelen ons volwaardig ondanks hetgeen ons mankeert. Wij zijn hier gelukkig.

En dat laatste is het mooiste compliment wat deze zorginstelling kan krijgen. Mooier dan het gouden keurmerk of welke andere prijs dan ook. Want feitelijk gaat het om het dagelijkse geluk van de zorgvragers. En dat blijkt hier in de praktijk.