Afbeelding

Eerste punten bergklassement in Ster van Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Evenals in 2016 is er een bergklassement in de acht wedstrijden tellende topcompetitie 2017. In de Craft Ster van Zwolle zijn zaterdag 4 maart de eerste punten voor de bergtrui na ruim 33 kilometer te verdienen op het hoogste punt van de 78 meter hoge Lemelerberg.

In 2016 was Merijn Korevaar van het team Rabobank Development als eerste boven. Op het erepodium bij de finish op de Ceintuurbaan kreeg Merijn de bolletjestrui om de schouders. Merijn Korevaar debuteert zaterdag 4 maart in en rond Zwolle voor zijn nieuwe ploeg Baby-Dump Cyclingteam.

De puntenverdeling in de klimkoersen in Limburg is anders dan in vlakke wedstrijden als de Craft Ster van Zwolle, waar de punten toegekend worden op viaducten en korte heuvels.

Wim Stroetinga

Een opmerkelijke deelnemer aan de 57ste editie van de Craft Ster van Zwolle is Wim Stroetinga (31). De in Drachten geboren en nu in Nijkerk wonende renner maakt deel uit van de nieuwe ploeg Vlasman Cyclingteam. Afgelopen winter won Wim Stroetinga, samen met Yoeri Havik, de Zesdaagse van Berlijn. Samen met zijn Duitse koppelgenoot Leif Lampater eindigde Stroetinga in januari als tweede in de Zesdaagse van Bremen.

Als het peloton zaterdag massaal op de streep afkomt op de Ceintuurbaan, wat overigens niet verwacht wordt, is de rappe Stroetinga een serieuze kandidaat voor de overwinning. Wim Stroetinga zegt dat hij niet naar Zwolle komt om te winnen, maar als knecht zal fungeren van Jasper Bovenhuis. "Jasper heeft de ambitie om de topcompetitie te winnen." Stroetinga focust zich eerst op het WK baanwielrennen, dat van 12 tot en met 16 april in Hongkong wordt gehouden.

Het startschot voor de 180 kilometers tellende openingsklassieker van het nieuwe wegseizoen klinkt zaterdag 4 maart om 12.00 uur op het Grote Kerkplein in Zwolle. De finish wordt rond de klok van vier uur op de Zwolse Ceintuurbaan verwacht, ter hoogte van ziekenhuis Isala.