Afbeelding

Verzet tegen waterskibaan Wijthmenerplas lijkt zinloos

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De omgevingsvergunning voor de waterskibaan op de Wijthmenerplas zal waarschijnlijk in stand blijven. Dit bleek woensdag tijdens een zitting bij de Raad van State.

Een omwonende eiste vernietiging van de vergunning vanwege de overlast. Bovendien zou het geldende bestemmingsplan geen paviljoen bij de waterskibaan toelaten. De gemeente Zwolle en exploitant Cablepark Lakeside roepen in koor dat de omwonende door de Raad buitenspel moet worden gezet. Ze zou op te grote afstand wonen om hinder van de waterskibaan te hebben. “Ook heeft ze geen zicht op de waterskibaan”, betoogde de advocaat van de exploitant. “Ze woont hemelsbreed meer dan zevenhonderd meter van Lakeside. Tussen haar woning en de waterskibaan liggen een golfbaan met paviljoen en horeca, een skeelerbaan, parkeerplaats en diverse boomsingels.” De rechters van de Raad vroegen zich ook sterk af of de buurtbewoonster wel in haar belangen wordt geraakt. Het bestemmingsplan maakt al een waterskibaan met paviljoen mogelijk. En dat plan is eerder door de Raad goedgekeurd. Het project is al minstens een jaar in werking.

De verleende vergunning is grotendeels in lijn met het bestemmingsplan en kan daarom niet eens worden geweigerd. Er wordt alleen nog gesteggeld over het iets hoger gebouwde paviljoen en enkele masten die iets hoger zijn geworden. Daarvoor heeft de gemeente een vrijstelling gegeven. Maar volgens de buurtbewoonster laat het bestemmingsplan feitelijk niet meer toe dan de friettent die daar al lange tijd aanwezig is. Dat is volgens de Raad maar zeer de vraag. Een van de rechters merkte wel op dat de horeca rond de plas beter geregeld kon worden. Maar de Raad had al eerder geoordeeld dat ondergeschikte horeca bij de verschillende activiteiten wel mag. Een groot zelfstandig restaurant is verboden. Volgens de gemeente en de exploitant had de buurtbewoonster met haar bezwaren moeten komen toen het bestemmingsplan voor de Wijthmenerplas bij de Raad werd behandeld. Ze is volgens hen nu te laat, omdat het bestemmingsplan nu een voldongen feit is.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden