De 1-0 van Kristian Bril.
De 1-0 van Kristian Bril.

'Overlevingsdrang' helpt WVF aan broodnodige zege over IJVV

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - "Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen", vragen twee WVF-supporters op leeftijd zich aan de zijlijn af. Het staat 1-0 tegen IJVV, de ploeg van trainer Eduard Lindeboom (ex-trainer van WVF) is het even kwijt en WVF oogt niet als een ploeg die al vier keer op rij heeft verloren. Wat heet. Elf minuten na de 1-0 tilt Marc van der Vegte vanaf de strafschopstip de stand naar 2-0.

Het tegenhouden kan beginnen. De verkregen voorsprong komt na een moeizame eerste tien minuten gevolgd door een fase waarin WVF steeds meer op de helft van IJVV komt, overigens niet uit de lucht vallen. Wel zit het WVF wat mee in het ontstaan van beide goals. Na 22 minuten staat een schitterende dieptepass van aanvoerder Dion Reijnen aan de basis van de 1-0. Het schotje van de vrijgelopen Richard Bouwmeester wordt nog gepakt door Jasper Fix, maar op de inzet van Kristian Bril heeft de IJVV-goalie geen adequaat antwoord. De bal rolt onder hem door over de doellijn (zie foto).

De handsbal van Siebren Visscher waarvoor WVF een penalty krijgt is aangeschoten, maar met die actie zorgt hij er ook voor dat de gevaarlijke pass van Van der Vegte onschadelijk wordt gemaakt. Er valt dus wat te zeggen voor de beslissing van scheidsrechter O'Niel, die het kort na de rust goed maakt voor IJVV. De man in het zwart ziet een overtreding in een licht duwtje en aanvoerder Sander Morren profiteert optimaal: 2-1.

Na zeventig minuten spelen komt de scheids opnieuw onder vuur te liggen als hij een treffer van IJVV afkeurt vanwege buitenspel. Een beslissing waarbij hij afgaat op het vlagsignaal van de (WVF-)grensrechter.

Met hangen en wurgen overleeft WVF het slotoffensief van IJVV, dat zich begon te realiseren dat het door een nederlaag ook in de problemen komt in 2H. Het staat nu nog maar twee punten voor op WVF, dat in punten gelijk staat met OZC Ommen. Trainer Herbert Visscher zag een onverzettelijkheid bij zijn ploeg die hij een tijdje miste. "Er ontstond wat in de groep. Overlevingsdrang. Het was onze laatste kans. Wij moesten dit winnen. Bij IJVV zag je die urgentie iets minder. Zij waren iets gereserveerder." Door de eerste overwinning sinds 18 maart staat WVF momenteel net boven de streep, op doelsaldo.

ZAC gedegradeerd

ZAC is na de twee-na-laatste speelronde officieel gedegradeerd. Het pakt wel knap een punt bij Enter Vooruit (1-1). Be Quick '28 zet de stijgende lijn voort en wint met 1-2 van DOS Kampen. Het staat nu zevende en drie punten boven de gevarenzone. Door de opmerkelijke wederopstanding is Be Quick '28 ook kansrijk voor de derde periodetitel.

"Daar gaan we nog niet aan denken. Eerst zorgen dat we veilig zijn", zegt interim-trainer Jan Locht, die samen met Ruud Fillet het roer overnam van Wilfred Westerhuis, zes wedstrijden geleden. Uit de laatste zes duels pakte Be Quick '28 maar liefst veertien punten. "Ik ben enorm trots op de jongens. Hoe ze het opgepakt hebben, wat ze laten zien op het veld. Er zit echt karakter in de ploeg momenteel."

 Marc van der Vegte (midden)
 en viert even later de 1-0 met Kristian Bril
 Willem Bel wordt de doorgang versperd.
 Richard Bouwmeester neemt de bal aan...
 Aanvoerder Dion Reijnen wint een luchtduel.