Rainer Fröhlich

Berkum blijft op titelkoers, duur puntverlies SVI

ZWOLLE - Hoe er wordt gewonnen maakt niet uit, als er maar gewonnen wordt. De uitspraak die vaak voorbij komt in de slotfase van een competitie, is ook te horen uit de mond van Berkum-trainer Arno Hoekstra na afloop van de moeizame overwinning op DOS '37.

"DOS heeft het ons heel lastig gemaakt, we hadden veel moeite om openingen te vinden", aldus Hoekstra. "Maar in dit stadium maakt het ons niet heel veel uit hoe we voetballen, áls we maar winnen."

Door een doelpunt in de 85ste minuut van Johnsen Bacuna wint de koploper in de eerste klasse D met 1-0 en behoudt het de marge van vier en zes punten, op respectievelijk WHC en DUNO. Net voor het doelpunt miste Bacuna nog een opgelegde kans, die hij zelf had gecreëerd. Een minuut later stond Bacuna op de goede plek bij een indraaidende vrije trap van Jorben Nieuwenhuis. Met seizoenstreffer nummer zestien kwam Bacuna naast Chris van der Meulen in de topscorerslijst.

Volgende week zaterdag kan Berkum kampioen worden en als dat niet lukt is er een tweede kans in de laatste speelronde. Bij een overwinning in Bennekom is het zeker van de titel en een terugkeer naar de hoofdklasse. Berkum kwam tussen 2008 en 2013 zes seizoenen uit in de hoofdklasse. Twee seizoenen geleden eindigde het als derde in de eerste klasse. Vorig jaar was Berkum op doelsaldo de beste, maar verloor het een beslissingswedstrijd van SDV Barneveld.

SVI is koppositie kwijt

SVI heeft door een gelijkspel in Hattem tegen Hatto Heim de eerste plaats in de derde klasse C afgestaan aan VSCO '61. De ploeg van trainer Joram Hendriks kwam niet verder dan 0-0 bij Hatto Heim, dat de punten hard nodig heeft in de strijd tegen nacompetitievoetbal. VSCO '61 boekte door twee doelpunten in blessuretijd een 2-4 zege bij nummer vier ESC en heeft nu een punt meer dan SVI.

De ploeg uit Zwolle-Zuid, door de eerste periodetitel al lang zeker van nacompetitievoetbal, speelt nog thuis tegen Oene en uit tegen ESC. VSCO '61 treft middenmoter Teuge en het al gedegradeerde SEH.