Afbeelding

Onvoorspelbaarheid troef bij play-offs tussen Landstede Basketbal en ZZ Leiden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - De ’best of seven’ is intussen een ‘best of five’-serie geworden. Want na het weggeven van het thuisvoordeel in het eerste duel was er de midweekse winst in Leiden. Zondag wint Landstede aflevering drie van de halve finale met 78-64 en neemt het een 2-1 voorsprong.

Woensdag speelt Landstede de altijd lawaaierige Vijf Meihal stil. Met flitsend spel wordt een voorsprong opgebouwd die in het tweede kwart oploopt tot maar liefst twintig punten (18-38). Leiden knokt zich terug tot 51-55 maar de zege (81-92) komt niet in gevaar.

Met het thuisvoordeel weer terug in Zwols bezit begint Landstede in het niet uitverkochte Theater van de Sport aan de derde confrontatie. In de wetenschap dat naast Olaf Schaftenaar en J.T. Yoho ook Clayton Vette zich heeft gevoegd in het rijtje van driepuntspecialisten. Maar de bommetjes blijven uit aan Zwolse kant. Uit twintig pogingen wordt slechts één driepunter geproduceerd. Het tekent de vaak typische onvoorspelbaarheid van een play-offs-reeks. Maar Landstede speelt als een team en is wel scherp en effectief onder de borden. Daardoor lopen de Zwollenaren nauwelijks averij op en blijft er de hele wedstrijd de controle. Landstede legt na het eerste kwart (17-16) de basis voor de winst door het tweede deel met 20-7 te winnen. Ook na de pauze blijven de Zwollenaren eenvoudig overeind en zegevieren met 78-64.

Guard Nigel van Oostrum, deel uitmakend van de ‘starting line-up’, kijkt terug op de drie tot dusverre gespeelde duels. “We waren vrijgesteld voor de kwartfinales. Sommigen vinden die twee weken rust een voordeel, maar het kan ook anders uitpakken. Leiden had het in de kwartfinales lastig met Amsterdam. Maar je zit wel in de play-offs-modus. Dat was ook te zien in die eerste wedstrijd. Zij waren scherper.” Na de nederlaag constateerde de oud-speler van Aris in de return dat er een ander Landstede stond.
”We zaten er bovenop. We hebben een geweldige wedstrijd neergezet.” Ook in het derde duel zag Van Oostrum prima dingen. “Wij misten vandaag inderdaad het afstandsschot. Dat is wel de kracht van Leiden dat met Jessey Voorn en Rogier Jansen specialisten heeft en daardoor ook vaak terug komt. Maar we verdedigden sterk en waren 'inside' prima bij de les. Nu moeten we doordrukken. We hebben een mooie stap gezet.”

Dinsdag 2 mei volgt het vierde duel in Leiden. Aanvang: 19.00 uur. Zaterdag is de vijfde wedstrijd in Zwolle (19.30 uur).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden