Afbeelding
Marjan Schutte

PALET viert 70-jarig jubileum met dubbel-expositie

· leestijd 2 minuten Cultuur

Na de succesvolle open atelierdagen in april j.l. gaat Palet door met het luister bijzetten van het 70e jubileumjaar. Deze Zwolse kunstenaarsvereniging werd in 1947 opgericht door een groep van professionele én amateurkunstenaars. Sindsdien is de vereniging onafgebroken actief geweest, en heeft in Zwolle ook het onderwijs in tekenen en muziek gestimuleerd. Maar de kernactiviteit is altijd het maken van beeldende kunst gebleven. Nu is er dan een grote dubbelexpositie, waar de leden hun werk aan het publiek presenteren. De ene is in de Grote Kerk, de andere bij Waanders In de Broeren. Beide zijn open van 23 mei t/m 10 juni.

De invloed en betekenis van kunst

Mensen worden altijd gefascineerd door afbeeldingen. Onze neiging om herkenbare dingen te willen zien is soms zo sterk dat we ze ontwaren op plaatsen, waar ze niet zijn. Zo zag Leonardo da Vinci een berglandschap in het vlekkenpatroon van een oude, verweerde, muur, dat hem inspiratie gaf voor een schilderij. Zelfs in de zogeheten abstracte kunst zien we meestal toch iets figuratiefs. Herkenbare afbeeldingen, dat is wat kunstenaars door de eeuwen heen hebben gemaakt, en nog steeds doen.

Dat geldt zeker voor de tekenende en schilderende leden van Palet. Vanaf het begin, nu 70 jaar geleden, wordt er elke donderdagavond getekend naar levend model. Daarnaast richt een aantal leden zich op het stilleven, en bij mooi weer trekt een groep naar buiten om het landschap te schilderen. Elke kunstenaar legt een eigen visie in het werk. Daardoor ontstaan vele interpretaties van één en hetzelfde onderwerp, of dat nu een portret, een stilleven of een landschap is. Dat maakt kunst juist zo boeiend.

Zo maakt Paletlid Marjan Schutte schilderijen in een door haarzelf ontwikkelde techniek van spatwerk. Zowel de onderschildering als het spatwerk worden in dunne transparante lagen van acrylverf op het doek gebracht. Daarbij speelt het toeval een zekere rol, maar het is de sturende hand van de kunstenaar die zorgt dat er een harmonie van kleur, licht en donker wordt bereikt. Heel mooi is dat te zien in haar schilderij “Het weggetje”, waar de bomen het zonlicht zo sprankelend verstrooien, dat dit inderdaad van het doek af lijkt te spatten. Als wij na het bekijken van dit schilderij ooit in werkelijkheid door zo’n bomenlaantje lopen, zal het schilderij in onze gevoelswereld terugkeren, ook al zijn we ons daar niet of nauwelijks van bewust. Het gevoelsbeeld versterkt de werkelijkheid en daardoor zullen wij het weggetje anders, ja intenser beleven. Dat doet kunst met ons.

De kunstenaars van Palet maken gebruik van vele technieken, van het klassieke tekenen en schilderen met olie- en waterverf tot en met het digitaal ontwerpen met de computer.

Maar de gebruikte techniek is in wezen van ondergeschikt belang, waar het om gaat is dat de kunstenaar ons op een andere manier naar het onderwerp laat kijken. Een schilderij kan de blik op onze omgeving veranderen, én verdiepen. Kunst verandert onze conceptie van de werkelijkheid. Kom, en ervaar dit alles bij de tentoonstellingen van Palet, waar behalve schilderijen, ook grafiek, keramiek en sieraden te bewonderen zijn. Het tentoongestelde werk is tevens te koop.

Vrije Toegang

De tentoonstellingen zijn te bezoeken van 23 mei t/m 10 juni, Grote of St-Michaëlskerk, Grote Markt 18: dinsdag t/m zaterdag 11.00 tot 17.30 uur. Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3: tijdens de openingstijden van de boekwinkel. De toegang is vrij.

Meer informatie: secretariaat @ paletzwolle.nl; www.paletzwolle.nl

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden