Afbeelding
Tennekes

Fundatie, Stedelijk Museum, HCO en The Young Ones geven Zwols tintje aan Hanzedagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – In Kampen worden van 15 tot en met 18 juni de Internationale Hanzedagen gehouden. Op deze vier dagen staat de stad bol van de activiteiten, waarvoor 110 steden uit veertien verschillende landen zich hebben aangemeld. Uiteraard is Zwolle ook van de partij.

“Het was ook vooral Zwolle dat de Hanzedagen in 1980 nieuw leven heeft ingeblazen”, vertelt Niek van der Sprong, uitvoerend producent van het culturele publieksprogramma. “Ieder jaar is één van de 180 Hanzesteden aan de beurt om het evenement te organiseren. De volgende editie in Nederland is in 2030 in Zwolle.” Dit jaar valt echter Kampen de eer te beurt. Het programma kent diverse onderdelen, waaronder de Hanze Art Works met kunstenaars, de Hanze Markt die tijdens deze dagen centraal staat, een economisch congres voor bestuurders en ondernemers, een bestuurlijke uitwisseling en een Hanze-programma voor de jeugd.

Voor de culturele activiteiten heeft Van der Sprong vier kwartieren in Kampen benoemd: het Havenkwartier, het Hanzekwartier, het Prinsenkwartier en het Keizerkwartier. “Onze opdracht was om niet voort te borduren op de ervaring van Sail en Kerst in Oud Kampen, maar zoveel mogelijk spreiding over de hele stad te krijgen. Zo komt de Hanzemarkt langs de hele Burgwal te staan, waardoor bezoekers wel bijna worden gedwongen te stad in te gaan”, legt de organisator uit. “Op de markt presenteren Hanzesteden uit binnen- en buitenland zich aan het publiek.”

Alle Nederlandse Hanzesteden hebben het verzoek gekregen om deel te nemen aan de Internationale Hanzedagen. Er is hen gevraagd een pop-up museum te maken en een theaterstuk of andere culturele activiteit in te brengen. De meeste steden hebben daaraan volgens Van der Sprong gehoor gegeven. “Voor Zwolle doet Museum de Fundatie dat in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Theater Young Ones heeft samen met theater Gajes uit Deventer een Parade gemaakt. Ze gaan daarmee samen over de brug en via de Oudestraat naar het Prinsenkwartier bij de Bovenkerk. De Kamper theatergroepen Quintus en Ventura staan daar aan de basis voor een omvangrijk theater- en muziekprogramma.”

Voor wie op de fiets naar Kampen wil, heeft Van der Sprong drie fietsroutes uitgezet. Op rustpunten onderweg kunnen de sportievelingen genieten van kleinschalige poëzie- en muziekoptredens bij rustpunten.

Studenten van ArtEz Hogeschool voor de Kunsten werken mee aan de voorstelling Framing. “Ik nodig vooral mensen die de stad Kampen goed kennen die voorstelling te gaan zien”, zegt Van der Sprong met een glimlach. “Bezoekers aan de voorstelling kijken door vijftig houten verrekijkers. De theatermaker manipuleert op een gegeven moment echter te beelden. Het is heel bijzonder locatietheater dat ook al zijn opwachting heeft gemaakt bij Oerol en festival Over ’t IJ.”

Het is slechts een greep uit het omvangrijke programma, waarin ook een veldslag uit 1427 zal worden nagespeeld. Kijk voor alle informatie op www.hanze2017.nl.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 20 uur geleden