De start in 2016
De start in 2016 Hans Smit

Wereldrecordhouder Kimetto voegt zich bij sterk deelnemersveld halve marathon Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Naast parcoursrecordhouder Richard Mengich en de winnaar van de marathon van Londen, Daniel Wanjiru, komt ook Dennis Kimetto op zaterdag 10 juni naar Zwolle voor de zeventiende Scania Zwolse Halve Marathon. Kimetto is sinds 28 september 2014 de snelste mens op aarde op de marathon. De Keniaan vestigde destijds in Berlijn met 2:02:57 een nieuw wereldrecord op de langste afstand van de wegatletiek en dat record is na bijna drie jaar nog niet verbroken.

Kimetto heeft lange tijd gekampt met een dijbeenblessure. Na volledig herstel heeft hij de afgelopen maanden weer goed kunnen trainen en is hij gebrand op een mooi resultaat in Zwolle. Mengich, Wanjiru en Kimetto zullen in ieder geval geduchte concurrentie kunnen verwachten van hun landgenoot Ezekiel Chebii. Chebii heeft een persoonlijk record van 59 minuten en 5 seconden op de halve marathon. Chebii schreef dit jaar de Lake Biwa Marathon in Japan op zijn naam in 2:09:06.

Verder krijgen drie jonge Keniaanse talenten de kans om voor de eerste keer buiten Kenia hun krachten te tonen. Het gaat hier om Mark Rotich, William Wanjiku en Elias Muthoni. Voorts gaat in Zwolle de bekende schrijver Abdelkader Benali van start. Benali heeft aangegeven graag een keer de strijd te willen aangaan met Erben Wennemars.

Bij de dames is de houdster van het parcoursrecord in Zwolle, de Keniaanse Flomena Chepchirchir, na een afwezigheid van een aantal jaren weer van de partij. Chepchirchir zal de strijd moeten aangaan met de Keniaanse concurrenten Naom Jebet, Winny Jepkorir en Stacy Ndiwa en de Ethiopische Belaynesh Tsegaye. Daarnaast komt ook de Keniaanse en inmiddels tot Nederlandse genaturaliseerde atlete Elizeba Cherono naar Zwolle. Cherono werd in februari van dit jaar Nederlands kampioen op de 10 kilometer in Schoorl. En onlangs schreef zij de 10 kilometer in Leiden op haar naam. Bekende atleten uit de regio zijn Hellen de Vries en Jacqueline Rustidge.

De organisatie van de Scania Zwolse Halve Marathon is zeer verheugd met de komst van Dennis Kimetto, die twee jaar geleden niet naar Zwolle kon komen vanwege malaria. Het zal een zeer spannende strijd worden bij de mannen, die 7 minuten en 46 seconden (verschil parcoursrecords mannen en vrouwen) na de vrouwen zullen starten. Vorig jaar lukte het Richard Mengich om Helah Kiprop een aantal kilometers voor de finish in te halen en zodoende overall eerste te worden. De wedstrijdames zullen om 20.07.14 van start gaan zaterdagavond 10 juni, de mannen precies om 20.15 uur.