Afbeelding

DONDO’S, NIEUWE SPELER BINNEN ZWOLSE IJSCULTUUR

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

Madrid heeft de B.B.C. – Benzema, Bale, Cristiano ; Barça doet het met M.S.N. – Messi, Suarez, Neymar. En, Zwolle? Het gouden trio in de hoofdstad van Overijssel bestaat uit T.S.D; een afkorting die staat voor Talamini, Salute en Dondo’s. Die laatste is nieuw en het ambachtelijke ijs van deze ‘speler’ is vanaf begin juni verkrijgbaar in de Roggenstraat 37, tegenover de nieuwe Hudson’s Bay.

Tien jaar Kampen staat aan de basis van een nieuwe ijssalon in Zwolle: Dondo’s. Eigenaar en ijsmeester Ali Aksu is momenteel druk doende om het pand op de hoek Roggenstraat/A-plein startklaar te krijgen. Niet alleen ijs want in samenwerking met Douwe Egberts biedt Dondo’s ook een exclusief DE café ‘to go’.

Kun je al spreken van een echte, Zwolse ijscultuur? “Ik denk het wel. Stad en streek herbergen ruim 200.000 potentiele klanten. Lekker ijs, lekker zitten, dat wil iedereen. In onze ijssalon wordt het ijs in een open keuken voor iedereen zichtbaar bereid. Leuk om te zien.”

Dondo staat voor….? “Het is ‘Italo-Turks’ voor ijs. Ik vind het heerlijk om te maken. Het is een mooi product dat mensen blij maakt. Een ijsje eten doe je altijd op een vrolijke manier. En, niet onbelangrijk, zoveel mensen, zoveel wensen. Daar moet je goed naar luisteren.”

Steeds meer ijssoorten; is de wens van de consument hierbij leidend of spelen andere ontwikkelingen een rol? “Het is een combinatie van goed luisteren en zelf uitproberen. Zo maak ik ook drop ijs. De een vindt dat lekker, de ander niet. Een middenweg is er niet.”

Opmerkelijk is de samenwerking met Douwe Egberts. “Hierbij geldt, twee zielen, een gedachte. Douwe Egberts wil zich meer in de horeca gaan manifesteren. Voor mij is deze samenwerking een unieke kans om naast ijs ook diverse soorten koffie en thee te serveren. Dat alles vanuit een trendy huisstijl.”

Waar heb jij het vak geleerd? “Ik heb veel in de Italiaanse keuken mogen kijken, heb meerdere cursussen in Nederland gevolgd en tien jaar ijs maken in Kampen staan aan de basis van dit mooie product.”

Over product gesproken, nieuw is de ‘happy waffle’. Vertel. “Onze happy waffle is een grote klaver waarbij de klant bepaalt wat hij/zij daar op wil hebben. Dat kan variëren van vers vruchtenijs tot mars of nuts. In principe kan alles want de klant stelt het helemaal zelf samen. In Nederland is het nieuw; omringende landen als Duitsland en Engeland kennen het al langer en daar is deze lekkernij een groot succes.”

Het ijsseizoen lijkt steeds langer te worden. Een jaar lang ijs, de toekomst? “Bij ons wel, wij zijn het hele jaar geopend. Het ijsaanbod in de winter zal iets minder zijn. Daar staat tegenover dat de winterperiode mogelijkheden biedt zoals oliebollen- of speculaasijs.”

Is ijs gezond? “IJs maken kan niet zonder suiker maar het is absoluut geen calorie- of suikerbom. Wij werken met veel verse vruchten en streven ernaar om zoveel als mogelijk is kleurstofvrij te bereiden.”

Uit onderzoek door Unilever en de Universiteit Amsterdam is gebleken dat ijs de pleziercentra in de hersenen activeert. Dus ijs maakt gelukkig. Waarheid of fabel? “Dat klopt, zeg ik dan heel spontaan. Een ijsje haal je voor je plezier en je wordt er vrolijk van. Mooi onderzoek.”

Vorige week was de jaarlijkse lintjesregen; onderscheidingen voor mensen die zich maatschappelijk verdienstelijk hebben gemaakt. Stel, jij mag het eerste ijsje van Dondo’s Zwolle aan iemand geven. Aan wie denk je? “Mijn moeder, zij verdient het.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 2 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden