Zwartewater Regatta 2014
Zwartewater Regatta 2014 Perdo Sluiter (archief)

Feestelijke Zwolse Vecht Regatta van 130-jarig ZRZV

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Op zondag 11 juni 2017 wordt de jaarlijkse Zwolsche Vecht Regatta gehouden. Een nationale roeiwedstrijd georganiseerd door de Zwolsche Roei & Zeil Vereniging (ZRZV).

Voorheen ging deze wedstrijd onder de naam 'Zwarte Water Regatta'. Nu de route sinds vorig jaar over de prachtige Overijsselse Vecht loopt is de naam ook definitief aangepast. De route start op de Vecht (nabij de A28) en finisht in het Zwarte Water. Er zijn drie heats; één van drie en twee van vijf kilometer zodat deelnemers mogelijk twee keer kunnen deelnemen in verschillende roeinummers. De eerste tijdrace start om 09.30 uur, de tweede heat om 12.00 uur en derde om 15:00 uur. Toeschouwers kunnen vanaf de Agnietenplas de wedstrijd eerste rang aanschouwen en de roeiers aanmoedigen langs de Vecht.

Deelnemers zijn leden van roeiverenigingen uit heel Nederland. De aantrekkingskracht van het prachtige roeiwater op de Overijsselse Vecht en de ambiance op de ZRZV zorgen ervoor dat deze wedstrijd nog altijd een groeiend aantal deelnemers heeft (250 in 2016).

Uitbreiding

De organisatie heeft daarom ook besloten om de roeinummers en categorieën uit te breiden. Zo kunnen junioren sinds dit jaar ook meedoen en is er een skiff roeiveld (eenpersoons boot) toegevoegd. Samen met de andere roeinummers, waaronder meerdere achten, dubbeltwee en dubbelvier is deze regatta een vast element in de roeikalender van de Nederlandse Roeibond.

De wedstrijdroute begint ongeveer bij het viaduct van de A28 over de Vecht. Vanaf daar wordt geroeid over de Vecht richting het Zwarte Water. De finish is ongeveer 100 meter voor het Zwarte Water. Het eerste blok start om 09.30 uur, het tweede blok om 12.00 uur en het derde en laatste blok om 15:00.

Extra feestelijk

Bij deze roeiwedstrijd gaat het vooral om de eer en het plezier. En natuurlijk om te genieten van het mooie roeiwater en natuur rond Zwolle. Maar er worden ook medailles uitgereikt. Na afloop sluiten roeiers en leden van ZRZV en de deelnemers het geheel feestelijk af met een barbecue.

Deze editie is extra feestelijk vanwege het lustrumjaar van de ZRZV. De Zwolsche Roei-en Zeilvereniging bestaat namelijk 130 jaar.