Afbeelding

De cirkel van het leven

Partnerbijdrages

Afgelopen maand mocht ik, Marjanne Staal, de uitvaart van Joke verzorgen. Joke was op 78-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. Het verdriet om het plotselinge verlies was groot, zowel bij de kinderen en kleinkinderen als bij Joke’s hechte vriendinnengroep.

Na het sfeervolle afscheid in de aula liepen we gezamenlijk naar het graf en iedereen ging om het graf heen staan. Kleindochter Sanne bleef op enige afstand van het graf staan. Bart, haar baby van een maand oud, huilde en Sanne wilde de plechtigheid bij het graf niet verstoren en keek op afstand toe.

Als afronding nodigde ik de familie en vrienden uit om een laatste groet aan Joke te brengen en plotseling ontstond er een mooi beeld. Na de laatste groet aan Joke liepen de vriendinnen één voor één verdrietig weg van het graf. Ze kwamen langs Sanne met de kleine Bart in de kinderwagen en om de beurt stonden zij stil bij de kinderwagen. En elke vriendin maakte even glimlachend contact met Sanne en haar baby. Na de tranen van haar vriendinnen om het afscheid van Joke, was er nu de lach voor Joke’s achterkleinzoon Bart.

Het was een prachtig beeld wat me ontroerde, want de cirkel van het leven was weer rond.

Marjanne Staal Uitvaartverzorging

06-109 669 39

www.marjannestaal.nl