Afbeelding
Brendon Jaspers

Theologiestudente wil positiviteit oproepen met de creatie van Lichtmomentjes

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring) DIEZERPOORT – “De kleine momenten, de alledaagse dingen. Die zijn belangrijk. De zon die opkomt, een lieveheersbeestje die ik plotseling zie zitten of een etentje met familie. Dan denk ik. Wat fijn dat ik zulke mensen om mij heen heb."

Els Terpstra deelt haar positieve momenten. Binnenkort, op 18 juli, houdt de studente haar eerste pilotworkshop in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat. Terpstra is tweedejaarsstudente Theologie, Godsdienst-Pastoraal Werk aan Hogeschool Windesheim. Na een opdracht waarbij het draaide om verlangen en levensbeschouwing, bedacht ze de onderneming Lichtmomentjes en begon gelijk met een blog waarop ze wekelijks foto’s en tekeningen en bijzondere gesprekken deelt. Ze haalt haar inspiratie uit wandelingen en de mensen die ze tegenkomt, het tijdschrift Flow, uit haar eigen rust en stralende, positieve blik op gebeurtenissen. Onbevangen naar buiten gaan en dan wel zien wie en wat je tegenkomt. De buitenwereld opsnuiven, past bij haar.

“Ik dacht misschien kan ik iets met hoe ik naar de wereld kijk. De kleine dingen die ik zie. Ik wil mensen dankbaar en positiever maken. Hun houding veranderen. Juist omdat ik tegenwoordig veel negativiteit en angst zie. Mensen kunnen zo druk zijn met werk, in hun hoofd en het voldoen aan sociale normen en alle andere dingen die ze nog 'moeten' doen, zodat ze alleen gehaast bezig zijn. Dat veroorzaakt stress.”

De studente weet nog niet in welke vorm ze haar ideeën verder gaat gieten, daarom begint ze eerst met een pilot. In deze pilot helpt Terpstra de deelnemende Zwollenaren hun dankbare moment te zien en meer rust te vinden met een creatie op papier. “De deelnemers staan eerst stil bij hun moment”, vertelt ze. “Dat kan van alles zijn en dan gaan ze dat moment visualiseren. “Hoe ziet het er uit, zijn er andere mensen bij betrokken, heeft het een kleur of geur? Daarna wordt dat omgezet in een creatieve tekening. Het kan een beeld zijn dat er steeds weer uitspringt. De deelnemers kunnen nog verder aan de slag met de uitwerking, als ze willen.

Het is goed voor jezelf om een tekening te maken. Dan zet je de herinnering vast en als je je wat minder voelt kun je er op terugvallen. Ik wil daarmee negativiteit en het donkere niet wegdrukken. Het donker mag er ook zijn. In het donker kun je ook het licht vinden.”

De eerste activiteit wordt gehouden in de de chatbox van de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat 3 van 14.00 tot 16.00 uur. Kijk ook op Facebook @Lichtmomentjes. Aanmelden kan via http://lichtmomentjes.weebly.com/. “Wees jezelf. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om er aan mee te doen. Iedereen is een kunstenaar”, zegt Terpstra tot slot.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden