Afbeelding

Sensoor zoekt vrijwilligers met een luisterend oor

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Sensoor, locatie Zwolle, zoekt nieuwe luisterhelden voor het vrijwilligersteam. Voor hen is een informatiebijeenkomst gepland op donderdag 13 juli om 15.00 uur in Zwolle.

“Een luisterend oor verzacht pijn, geeft inzichten en kan zelfs levens redden. Ieder mens heeft wel eens zo’n begripvol luisterend oor nodig maar het lijkt een schaars goed te worden. Steeds meer mensen komen hiervoor terecht bij de vrijwilligers van de anonieme hulplijn Sensoor”, aldus de organisatie. De vrijwilligers voeren dagelijks bijna duizend gesprekken met mensen die angstig zijn, het leven niet meer zien zitten, onzeker zijn of gewoon behoefte hebben aan contact. Alles wat er zich in een mensenleven voordoet, komt voorbij aan de telefoon, chat en mail. Ieder gesprek is dan ook anders. Vrijwilliger Dirk vertelt: “Een gesprek gaat vaak over schijnbaar onbelangrijke zaken als een praatje over de heg waarin ik de rol van buurman vervul. Soms met mensen die al dagen niemand hebben gesproken en gewoon even hun verhaal kwijt willen. Maar ik luister ook naar de worstelingen van het leven, zoals gezondheidsproblemen, gedoe met instanties, ruzie in de familie of kinderen die op het slechte pad zijn geraakt.”

Sensoor komt graag in contact met mensen die goed kunnen luisteren en interesse in hun medemens hebben. Vrijwilligers worden voor dit werk goed getraind en begeleid door beroepskrachten. Ze oefenen gespreksvaardigheden, verdiepen zich in thema’s die veel voorbij komen en leren grenzen te stellen. Dirk: “Soms reageren mensen hun boosheid en machteloosheid op jou af. Het is dan de uitdaging om toch in contact met ze te komen terwijl je je eigen grenzen bewaakt.”

Vrijwilligers kunnen hun luisterdiensten flexibel inplannen en thuiswerken is mogelijk. Ze doen in tweetallen dienst, trainen met een vrijwilligersteam en krijgen persoonlijke begeleiding. Aanmelden kan via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk.

Sensoor, opgericht in 1958, is 24/7 bereikbaar voor een anoniem gesprek per telefoon, chat en mail. Ruim duizend vrijwilligers uit het hele land zijn voor de organisatie actie. Zij worden getraind en begeleid vanaf 25 locaties, waaronder in Zwolle.