Slimme app voor flexwerkers wint Smart Building Hackathon Zwolle

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een nieuwe app die flexwerkers de beste werkruimte adviseert. Met deze oplossing won het team ‘Flex2Match’ de Smart Building Hackathon van Launchlab in Zwolle. Het winnende team gaat het product direct verder ontwikkelen: Nederland is een nieuwe startup rijker.

De Smart Building Hackathon vond afgelopen zaterdag plaats in Zwolle bij Launchlab op het Hanzeland. Het centrale vraagstuk was het verbeteren en verduurzamen van bestaande woningen, scholen en kantoren met behulp van data en technologie. Meer dan dertig deelnemers uit alle hoeken van het land gingen de uitdaging aan. Want in 2050 moeten alle gebouwen energieneutraal zijn.

Het winnende team maakte een app gericht op gedragsverandering, in plaats van vaak kostbare aanpassingen in gebouwen. Slimme sensoren geven op basis van individuele voorkeuren de omgevingsfactoren, zoals temperatuur, drukte en geluid aan. Er werd zaterdag direct een werkend prototype gepresenteerd. Hiermee troefde ‘Flex2Match’ vijf andere teams af en wonnen prijzengeld, een SWYCS router met technische ondersteuning, startup begeleiding van Launchlab en twee tickets voor Startup Weekend Zwolle.

“Tijdens een tech hackathon wordt technologie direct toegepast voor een business concept. Bij onze vorige hackathon is ook een startup ontstaan en ook dit team wil het product verder ontwikkelen. Dat is een dynamisch, veeleisend proces waar wij ze graag bij helpen”, aldus Henk Beijert van Launchlab. Sponsoring van de hackathon kwam er van ingenieurs -en installatieconcern SPIE, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en energiebedrijf Enpuls. Zij ondersteunen technische innovatie en komen graag in contact met programmeurs.

Launchlab had vier sprekers uitgenodigd om binnen het innovatiepand ‘Hanz’ de uitdagingen te schetsen. Enexis gaf een presentatie over de noodzaak om minder afhankelijk te worden van gas; SWYCS over hun ‘Internet of Things’ platform dat diverse technologieën bij elkaar brengt; Startup ondernemer Tom Koenderman gaf een presentatie over zijn bedrijf Cloud Garden; Spie vertelde over de manier waarop zij nadenken over Smart Cities.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30