Afbeelding
Erik-Jan Berends

Watertoren Turfmarkt is na zeventien jaar klaar voor metamorfose

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – Letterlijk steen voor steen wordt de mantel rond de voormalige toren aan de Turfmarkt afgebroken. Wethouder Nelleke Vedelaar gaf donderdag het officiële startsein voor de sloop. Voor de bouwvak in 2018 wordt de vernieuwde toren opgeleverd met 21 huurappartementen.

Met het naar beneden takelen van de oude watermeter vingen de werkzaamheden officieel aan. Nijhuis Bouw is vanaf 2000 ‘voor iets meer dan 1 euro’ eigenaar van de voormalige watertoren. “We dachten een strategische positie te verwerven in de herontwikkeling van de Bagijneweide”, erkent Arno Kattenpoel Oude Heerink, commercieel adjunct directeur van het bouwbedrijf. “Zo rond 2010 is die herontwikkeling echter stopgezet, met name vanwege de parkeerdruk, en hadden we alleen nog de watertoren.” Een stuk of zes studies volgden. “We hebben onder meer gesproken over de ‘Droom van Zwolle’, een ICT-toren en een hotel. Het hoogst haalbare kregen we nadat we met Amvest in contact kwamen en resulteert nu in de 21 huurappartementen”, aldus de commercieel adjunct directeur.

Hij prijst de goede samenwerking met de gemeente bij dit bijzondere project. “We hebben hier erg weinig eigen grond en de weg en een deel van de parkeerplaats moeten worden afgesloten. Dat gaat in erg goed overleg. Veiligheid is bij dit project een magisch woord. We hebben daarvoor vooraf al overleg gehad met de school hiernaast en de buurt. We willen niet weer een ongeval meemaken.” Kattenpoel Oude Heerink refereert daarbij aan het ongeval op 21 februari 1957 toen een vijfjarig meisje op weg naar school verongelukte door een steen die van de watertoren viel.

Als de buitenschil is afgebroken, komt de originele watertoren weer tevoorschijn. Die wordt vervolgens gerestaureerd. “De oude schil wordt gebruikt als kern en daar komt een nieuwe kap op. Het wordt in feite een moderne kap met een knipoog naar het verleden”, legt de commercieel adjunct directeur uit. “Als alles klaar is, wordt de toren een gemeentelijk monument. Het project kost ons geld, maar het is net als je een dure vakantie hebt geboekt. Als je eenmaal hebt betaald, is het alleen nog maar genieten.”

Dank ‘voor alle geduld en geld’, kwam er dan ook uit de mond van wethouder Vedelaar. “Hier zit geen business in, hiermee kun je alleen je naam maar grootmaken. Het is dan weliswaar een verlieslatend project, voor de stad is het ongelooflijke winst.” Naar verwachting opent Amvest begin volgend jaar de inschrijving voor de vrije sector huurappartementen. Kattenpoel Oude Heerink: “Het wordt een schitterende plek. Ik woon mooi, maar ik ben best wel een beetje jaloers op wie hier bovenin komt te wonen.”