Kanovereniging De Peddelaars (Marjan Brouwer en Bert Klerk)Foto: Pedro Sluiter Foto 2017
Kanovereniging De Peddelaars (Marjan Brouwer en Bert Klerk)Foto: Pedro Sluiter Foto 2017 Pedro Sluiter

Kanovereniging bestaat al 85 jaar en peddelt rustig verder in Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Kanovereniging De Peddelaars vaart al 85 jaar onder de radar in Zwolle en peddelt met zo'n honderd leden rustig richting de toekomst. Er is niet veel reuring en/of jeugdige aanwas, maar voorzitter Marjan Brouwer (40) en het langst zittende lid Bert Klerk (70) zien de toekomst zonder zorgen tegemoet.

Het is dinsdagavond en dus verenigingsavond van de club die huist aan de Holtenbroekerdijk, waar tientallen meters verderop de Zwolsche roei- en zeilvereniging (ZRZV) zit. Bert Klerk heeft waldienst. Dat houdt zoveel in als dat hij: het club- en botenhuis opent en afsluit, schoon maakt of houdt, beschikbaar moet zijn voor belangstellenden die voor het eerst komen en ervoor zorgt dat koffie en thee klaar staat. Een stuk of vijftien leden gaan deze avond te water in hun eigen kajak of 'Canadees', een open kano voor meerdere personen. Het zijn de bekende gezichten. Een aantal daarvan is pas sinds vorig jaar lid, maar hebben zich al vaker laten zien dan anderen die al meer dan tien jaar lid zijn. "Sommigen zie je hier nooit, maar die gaan wel eens met een tocht mee", zegt Marjan Brouwer. "En sommige leden zie je echt nooit", aldus Klerk. "Daar ligt bijvoorbeeld een boot en daar staat een naam bij, maar ik zou niet weten wat voor gezicht daar bij hoort."

Misbruik

Of er in dit geval sprake is van misbruik, wil Klerk niet zeggen, maar dat de ligplaatsen wel eens zijn gebruikt als botenstalling staat als een meerpaal boven water. "Soms gaat het heel subtiel. Dan zijn ze in het begin nog wel wat actief als lid. Maar het gebeurt ook opzichtig. 'Ik wil wel lid worden, hebben jullie een ligplaats voor me', wordt dan gevraagd. Dan weten we het vaak al. Daar hebben we ons diverse keren mee in de vingers gesneden. En dan ligt zo'n boot hier jaren achtereen."

Geen wedstrijdafdeling

Aangezien De Peddelaars geen wedstrijdafdeling heeft en geen open toernooien organiseert, vaart de vereniging al jaren onder de radar in Zwolle. Vier of vijf keer per jaar brengt het een clubblad uit met jaarverslagen, verenigingsnieuws en verslagen van de tochten die de leden hebben ondernomen. De Peddelaars organiseert zelf drie of vier keer per jaar een kanoweekeinde voor de leden, die vaak op tochten van andere verenigingen meegaan.

Het verloop en/of de aanwas is gering. "Vorig jaar hebben we dan vijf leden erbij gekregen. Daar klikt het mee en die zijn blijven hangen. Die van het jaar daarvoor zijn vrij snel weer weggegaan. Dit jaar hebben we nog nauwelijks aanmeldingen", weet Klerk. Twee studentes die de afgelopen jaren voor wat vers bloed zorgden, waren op een dag ineens vertrokken. "Die waren klaar met de studie hier en gingen weer weg uit Zwolle."

Met een ledenaantal dat al jaren rond de honderd dobbert is de urgentie om nieuwe leden te werven niet groot. Klerk: "We hebben wel eens promotiedagen gehad. Iedereen kan iedere dinsdag kennis maken met de kanosport. We hebben ook wel eens gedacht om ons wat meer te profileren. Maar als je nieuwe leden wilt moet je ook ligplaatsen hebben. Daar hebben we niet veel van over." Klerk en Brouwer zien geen obstakels voor de vereniging in de toekomst.

Geen jeugd

"Wat jongeren erbij zou leuk zijn", zegt Brouwer. "Oudere jongeren dan." Van een jeugdafdeling zal het niet komen, legt Klerk uit. "Het loont niet. Je hebt heel veel werk overdag. Die kinderen vinden het even leuk en dan zijn ze weer weg", zegt Klerk. "Veel zijn al vanaf de jaren zeventig lid. Dat is ook de meest actieve groep." Groot voordeel van het kanoën is volgens Klerk dat het tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. "We hebben een nieuw lid, die is net 65 jaar geworden. Het is enorm goede therapie, als lichaamsbeweging. Als je nog door je knieën kunt om in het bootje te stappen, ben je zo weg. Het is eigenlijk net als fietsen. Je zit en geniet van de omgeving. En het is geen dure sport", aldus Klerk.

Brouwer is verknocht sinds ze tien jaar geleden door haar vriend kennis maakte met de kano. "Lekker buiten , je hebt weinig middelen nodig. Samen het water op, samen van de natuur genieten. Dat is heerlijk."

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 7 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 21 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen gisteren
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen gisteren