Jeugdinternational Jeandro Tromp voor het clubhuis van Blue Hawks.
Jeugdinternational Jeandro Tromp voor het clubhuis van Blue Hawks. Pedro Sluiter

Amerikaanse droom komt uit voor Zwols honkbaltalent Jeandro Tromp

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Zwollenaar Jeandro Tromp pakt zijn koffers voor een tripje naar Lafayette, Indiana, USA, waar hij met het Nederlands jeugdteam mee gaat doen aan de WK voor spelers tot en met zestien jaar. Het is een droom die uitkomt.

Volgens Armando Davelaar, die Tromp bij Blue Hawks als vijfjarige zag binnenwandelen en uitgroeien tot supertalent, kan Tromp beter een enkele reis boeken. De zoon van een Arubaanse vader en Zwolse moeder heeft volgens hem alles in zich om het te maken, daar aan de andere kant van de oceaan. De zestienjarige Tromp bloost als hij geconfronteerd wordt met die woorden. "Ik ben wel alleen maar met honkbal bezig. Maar voorlopig blijf ik nog in Nederland", zegt de bescheiden Zwollenaar, die sinds 2012 deel uitmaakt van de Baseball Academy Midden-Nederland. Daar speelde hij zich in de kijker van nationale selecties en in april werd hij met het U16-team Europees kampioen. Tromp is geselecteerd voor de exclusieve CTO high performance-opleiding in Amsterdam. Op deze opleiding wordt hij samen met veertien andere talenten klaargestoomd voor een professionele honkbalcarriere. Afgelopen seizoen kwam hij met HCAW 2 uit in de overgangsklasse, het op-één-na-hoogste niveau in Nederland. Zaterdag maakte hij zijn debuut voor eerste team in de hoofdklasse.

Op 3 augustus vliegt Tromp met het onder16-team naar de VS voor de junioren WK, waar op 4 augustus al de eerste wedstrijd wacht.

Onverwachte titel

Met de totaal onverwachte Europese titel verdiende Oranje een ticket voor de mondiale strijd. De reis ernaar toe moest alleen nog even worden bekostigd, want daar had de bond geen geld voor. Net als het onder14-team moesten spelers en staf 20,000 euro verzamelen en door middel van crowdfunding is dit zo goed als gelukt. De eerste deadline van 10 juli was niet gehaald, waarna de spelers nog harder aan de slag gingen om het bedrag binnen te slepen.

Cakes bakken

Zijn hele netwerk heeft Tromp hiervoor aangesproken en Blue Hawks hielp uiteraard een handje mee. "Een maand geleden hadden we hier een softbaltoernooi om geld in te zamelen. Mijn moeder had cakes gebakken. En we zijn veel bij grote bedrijven geweest. Mensen konden zelf aangeven of ze een tegenprestatie wilden, een honkbalclinic of een hoodie bijvoorbeeld." Alle beetjes helpen en zondagavond stond de teller op 95 procent (19.098 euro).

WK U18

Tromp hoopt stiekem dat de reis naar Noord-Amerika langer duurt dan de week waarin het WK U16 wordt gehouden. In september is de WK U18 in Canada. Hij is samen met nog een speler de enige van de onder16-groep die nog kans maakt om daar ook voor te worden geselecteerd. "Ik hoop echt dat ik ook daar mee naar toe mag", droomt Tromp.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30