Afbeelding
Eigen foto

Consulenten NVVE geven voorlichting over wilsverklaring

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK – Iedereen kan op 16 september, de Dag van de Wilsverklaring, de NVVE terecht voor een gesprek over wilsverklaringen. In wijkcentrum Holtenbroek aan de Bachlaan in Holtenbroek zijn van 12.30 uur tot 17.30 uur deskundige consulenten aanwezig voor een persoonlijk gesprek op afspraak.

Zonder afspraak langskomen, voor algemeen advies, is doorlopend mogelijk. “Bijna negen van de tien van de mensen in Nederland heeft nog nooit met zijn (huis)arts gesproken over wensen aan het einde van het leven”, volgens de NVVE. “Veel mensen vinden het lastig om over het eigen levenseinde te praten. Toch heeft bijna iedereen wel duidelijke ideeën over hoe het levenseinde moet verlopen, bijvoorbeeld over het al dan niet beginnen van behandelingen of een verzoek om euthanasie. Deze wensen zijn belangrijk. Het is goed dat men ze opschrijft in een wilsverklaring, zoals een wettelijk behandelverbod of een euthanasieverzoek. Daarnaast is het van belang om ieders wensen te bespreken met de arts en naasten, zodat zij ervan op de hoogte zijn.”

Carolien Hoogstad uit Zwolle vertelt dat haar moeder sinds elf jaar in een woonvoorziening voor visueel gehandicapten woonde. “Ze was bijna blind en had een matig/gevorderde dementie. Ze was een zeer actieve vrouw, die veel contacten had en beslist niet eenzaam was. Ze was tot het laatst toe zelfstandig en vond het vreselijk door haar gezondheidssituatie de regie niet meer in eigen hand te hebben. Ze was bang door ervaringen met diep demente familieleden en vrienden haar eigen identiteit en zelfstandigheid te verliezen. Wat ook langzamerhand gebeurde. Ze had de laatste jaren ook geregeld aangeven dat ze deze laatste fase niet wilde beleven en het niet erg zou vinden als ze de volgende ochtend niet meer wakker zou worden. Ik kijk met een goed gevoel terug op het hele proces rondom de euthanasie en het steunt mij en nabestaanden zeer in de rouwverwerking.”

De NVVE wil met de Dag van de Wilsverklaring bereiken dat zo veel mogelijk mensen hun wensen over het levenseinde bespreken en vastleggen. Op 16 september zijn de verklaringen van de NVVE dan ook gratis beschikbaar. De consulenten zijn van 12.30 tot 17.30 uur aanwezig in wijkcentrum Holtenbroek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een persoonlijk gesprek op 16 september via www.nvve.nl/dagvan of telefonisch via (020) 530 49 52. Langskomen voor algemene informatie is doorlopend mogelijk.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 2 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden