Afbeelding
Joshua Rood

Stichting Zijweg biedt hulp bij (ex-)partnergeweld Landelijke Empowerdag op 23 september in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Tessa Klooster)

ZWOLLE-ZUID – Ervaren dat je er niet alleen voor staat. Dat is één van de doelen die de landelijke stichting Zijweg voor ogen heeft met haar Empowermentdays. Een dag voor vrouwen (en kinderen) die te maken hebben of hebben gehad met (ex-)partnergeweld. Op zaterdag 23 september zijn zij welkom in bij SIO Zwolle aan de Thorbeckelaan in Zwolle-Zuid.

Psychische, fysieke of seksuele mishandeling en stalking in (of na) een relatie zijn vormen van (ex-)partnergeweld. Net als problemen rond gedeeld ouderschap na een scheiding. De landelijke stichting Zijweg probeert vrouwen te helpen die hiermee te maken hebben. Door bereikbaar te zijn, te luisteren, hulp te bieden, door te verwijzen en beveiligingsmogelijkheden te bespreken. Maar ook door mee te praten en te denken met politieke organisaties.

Tijdens de Empowermentday kunnen vrouwen ervaringen met elkaar delen en op krachten komen. Tineke Franssen is voorzitter en ervaringsdeskundige: “Dit jaar organiseren we hem voor het eerst in Zwolle, zodat vrouwen uit het noorden en oosten ook makkelijker kunnen komen. Als het een succes is, dan doen we het volgend jaar weer.” Naast ruimte om te ontmoeten, zijn er verschillende workshops. Tineke: “Je kunt ervaringen delen en voelt dat je niet de enige bent. Onze workshops bieden handvatten om op sociaal en economisch vlak je leven weer op te bouwen. Als je langdurig in een situatie van psychisch, fysiek en/of seksueel geweld leeft, doet dat veel met je. Veel vrouwen zijn geïsoleerd geraakt, hebben hun zelfvertrouwen verloren en soms ook hun baan. Tijdens een Empowermentday leggen we de nadruk op hun eigen kracht en helpen we ze uit die slachtofferrol te raken.”

Tineke is ervaringsdeskundige. “Tijdens mijn eerste zwangerschap werd mijn ex-man voor het eerst agressief. Hij schopte me in mijn buik, want hij vond dat ik alleen maar aandacht had voor ons ongeboren kind. Hij was ontzettend jaloers. Het heeft nog een paar jaar geduurd, voordat ik actie durfde te ondernemen. Toen hij me op een nacht probeerde te wurgen, ben ik met de kinderen het huis uit gevlucht, naar het politiebureau. Ik was zo toegetakeld dat de politie hem meteen ophaalde.”

Naast fysiek en psychisch geweld, had Tineke ook te maken met seksueel geweld. “Seksuele mishandeling is nog steeds een taboe-onderwerp. Vrouwen durven er niet goed over te praten. Ik heb er dertig jaar niet over gesproken, maar wilde er niet langer mijn mond over houden.” En ze is niet alleen. “Sinds ik voorzitter van Zijweg ben, heb ik al verhalen van honderden vrouwen gehoord. Vrouwen laten het vaak niet zien. Maar het is er wel en daarom is het zo goed om erover te praten. Ik hoop dat vrouwen die dit lezen naar ons toe komen om te praten en iets te dóen.”

Wie wil komen, moet zich voor 16 september aanmelden via de mail. Tineke: “Sommige vrouwen nemen een zus, moeder of vriendin mee of zeggen thuis dat ze gaan winkelen. Ook vrouwen die niet meer in die situatie zitten, zijn van harte welkom. Mannen worden niet binnengelaten, want veel vrouwen zijn bang voor ze geworden. De hele dag door hebben we contact met de wijkagent. We willen dat iedereen veilig is en zich veilig voelt.”

De Empowermentdag in Zwolle is op zaterdag 23 september van 9.30 tot 16.00 uur in SIO Zwolle aan de Thorbeckelaan 2. Entree is gratis, inclusief lunch, kinderopvang (en -programma). Aanmelden via mail is noodzakelijk: eday@stichtingzijweg.nl. Kijk voor meer informatie op: www.stichtingzijweg.nl