Tai Chi in Park de Wezenlanden (Judith van Drooge)Foto: Pedro Sluiter Foto 2017
Tai Chi in Park de Wezenlanden (Judith van Drooge)Foto: Pedro Sluiter Foto 2017 Pedro Sluiter (archief)

De innerlijke aanraking van het ultieme

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Inner-Touch Tai Chi, letterlijk vertaald: de innerlijke aanraking van het hoogst haalbare (het ultieme), zit sinds vier jaar in het oude postkantoor aan de Westerlaan, en heeft dankzij de vaste locatie eindelijk een vaste schare lesvolgers weten op te bouwen. Wel zo fijn voor eigenaresse Judith van Drooge, die al heel wat jaren de innerlijke rust predikt en de balans tussen lichaam en geest bewaakt.

Voor de verhuizing naar het oude postkantoor (naast het station) gaf Van Drooge op verschillende locaties les. Niet ideaal, en moeilijk om iets op te bouwen. "Je past je aan aan de omstandigheden", zegt Van Drooge relativerend. "De laatste jaren is er veel veranderd. Meer mensen komen op de les en meer mensen komen vaker per week. Dat is heel fijn." Met zestig tot tachtig leden kan Van Drooge de school redelijk draaiende houden. Van Drooge trekt de vergelijking met kunstenaars. "Het is niet heel makkelijk, maar hoeveel kunstenaars kunnen van hun kunst leven? 1 of 2 procent. Ik hoor toch tot die kleine groep, dat is een zegen."

Wat de leden daar elke week, of sommigen zelfs meerdere keren per week, doen? De vergelijking met yoga, waar verlichting het doel is, is snel gemaakt. De overeenkomst is het meditatieve. "Yoga is Indisch, Tai Chi is Chinees, en van oorsprong een zelfverdedigingskunst. Je werkt ook met stokken en zwaarden." Van Drooge, een rijkserkend leraar Martial Arts, heeft meerdere prijzen gewonnen op EK en WK met zogenoemde pushing hands-wedstrijden en het uitvoeren van Tai Chi-vormen voor een jury, met of zonder stok/zwaard. Bij 'pushing hands' is het doel om de ander uit balans te krijgen. Je leert om ontspannen, beheerst te reageren op een aanval. De oefeningen worden staande uitgevoerd, eerst individueel dan met partner.Volgend jaar wil ze weer eens afreizen naar Taiwan om mee te doen aan de WK, wellicht met enkele leerlingen die ook al aan de NK hebben meegedaan. Deze wedstrijden werken met een vrije inschrijving, niet met kwalificatie.

Energie besparen

"Het pure zijn, zonder blokkades", noemt Van Drooge de ultieme staat die je wilt bereiken. "Je kunt er allerlei namen aan geven. We hebben gewoontes, patronen, waardoor het niet stroomt. Die zijn vaak ontstaan in je jeugd. En die moet je doorbreken. Het is ook deels op het lichaam gericht. De 'body mechanics': hoe beweegt het lichaam? hoe kun je zo ontspannen mogelijk doen wat je moet doen? Zodat je energie bespaard voor andere dingen. We moeten allemaal energie besparen tegenwoordig. Hoe ontlast je je lichaam zo veel moelijk? Dat is een stukje lichaamshouding: als je botten goed gestapeld zijn, kunnen je spieren dieper ontspannen. Spieren kunnen tegendruk niet zo goed volhouden, botten wel. Botten worden niet moe, spieren wel. Dus we moeten leren om in de juiste houding te komen om de dag zo ontspannen door te komen. Daardoor kun je ook beter bepalen welke richting je op wilt (in je leven)", doceert de Tai Chi-meester.