Han Peter Lucas Triathlon Zwolle
Han Peter Lucas Triathlon Zwolle Frank van Hienen

Han Peter Lucas heerst aan de Milligerplas in zevende editie Triathlon Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Fantastische weersomstandigheden, een mooi parcoursrecord van 1.50.26 uur en een winnaar uit eigen gelederen tijdens de zevende editie van de Triathlon Zwolle. Wat wil een organisatie nog meer? Han Peter Lucas, in 2015 nog als nummer drie op het erepodium, heerst op de kwart triathlon in Stadshagen.

De atleet van Triade straalt na afloop van oor tot oor. De Zwollenaar weet dat hij de drie onderdelen prima beheerst maar ook dat belager Matthijs Kunzel de betere loper is. De mooie marge bouwt Lucas op tijdens de veertig kilometer fietsen want Kunzel komt als eerste uit het water van de Milligerplas. ”Matthijs is normaal sneller op de tien kilometer lopen, hij kan daarmee veel goedmaken. Ik ken de exacte tijden nog niet, maar ik denk dat ik vandaag misschien wel mijn snelste looptijd heb gerealiseerd. Ik ben daar heel blij mee.”

Lucas knabbelt met zijn toptijd maar liefst zes minuten af van zijn derde tijd twee jaar eerder. Terwijl de winnaar nog uit hijgt, komt Kunzel een kleine minuut later als tweede over de streep. De rossige triatleet is eerlijk. “Het verschil was te groot. Ik kon dat niet meer dichtlopen. Je moet dan niet gaan forceren. Han Peter heeft het verdiend.”

Bij de vrouwen gaat Sara-Lynn Reuver met de eer strijken in een tijd van 2.10.35 uur. De beste tijd op de kwart triathlon wordt overigens gerealiseerd bij de teams. Team Zoef is goed voor een tijd van 1.49.34 uur. Als de klok naar vier uur en vijftien minuten loopt sluit Carolien Frensdorp uit Houten het onderdeel af met een stralende lach op haar gelaat. “Vorig jaar deed ik de achtste triatlon, dit is mijn eerste kwart. Dat ik laatste word geeft niets, je verlegt elke keer je grenzen.”

Op de achtste triathlon grijpt de jonge Dalfsenaar Ruben Slot met overmacht de titel met ruim een minuut voorsprong op de Spanjaard Oscar Torres Fernandez. De uit Malaga afkomstige triatleet die in Zwolle woont en werkt wordt bij de finish flink geknuffeld door zijn supporters. Hij is dik tevreden. “Ruben kan gewoon harder fietsen, dat maakte het verschil. Verder heb ik niet veel op hem toegegeven.” Joep Emmen wordt knap derde.

Op de NK Paratriathlon ontbreekt boegbeeld Ester Vergeer door ziekte, het is het enige smetje op een perfect verlopen dag. Geert Schipper pakt de titel, bij de vrouwen wint Margret IJdema.