Trainer John Beijen (bank ZAC)
Trainer John Beijen (bank ZAC) Frank van Hienen

ZAC-trainer bagatelliseert Zwolsche Boys-verleden; 'buitenwacht maakt het groter'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Het is de buitenwacht die er meer van maakt dan dat het is, stelt de nieuwe ZAC-trainer John Beijen, als er wordt gesproken over een ‘Zwolsche Boys-man in dienst van ZAC’.

Nee, de trainer die de afgelopen vier jaar bij FC Meppel werkte, sloeg niet per ongeluk linksaf in plaats van rechtsaf toen hij terugkeerde op het sportpark Jo van Marle. “Dat is alweer vier jaar geleden”, zegt Beijen over zijn tweede trainersperiode bij Zwolsche Boys, waar hij ook als voetballer furore maakte. Zo was hij aanvaller in het team dat in 1984 kampioen werd van de hoofdklasse.

“Als het in de humoristische sfeer gebeurt is het prima. Een dolletje moet kunnen, maar aan de andere kant: ik ben gewoon trainer. Ik ben een vakman wat dat betreft, en dat ben ik nu bij ZAC. Uiteindelijk is het heel simpel, de voetballerij is helder. Vier jaar geleden nemen ze afscheid van mij als trainer, dus ja, mag ik dan niet verder kijken?" Of hij door de ZAC-spelers al eens is aangesproken op zijn grote Zwolsche Boys-verleden? “Nee, en zo groot is dat ook niet. Ik heb hier ook gespeeld. Dus dat valt allemaal wel mee. Dat wordt vaak groter gemaakt door de buitenwacht.” En de aanstaande derby in de derde klasse dan, de burenclash die door de degradatie van ZAC en de promotie van Zwolsche Boys weer op het programma staat. "Als het maar leuk is, dan heb ik er geen enkel probleem mee."

Eigen jongens

Beijen trainde twee periodes bij Zwolsche Boys en tussendoor zes seizoenen bij WVF voordat hij met teammanager John Mestebeld naar tweedeklasser FC Meppel vertrok. Na vier seizoenen wilde hij weer een Zwolse club, maar dan wel eentje met ambitie en met de insteek om jeugdspelers te laten doorstromen. Dat vond hij in ZAC, dat degradeerde naar de derde klasse met een elftal dat bijna volledig uit ‘eigen jongens’ bestaat. Ook deze zomer stroomden er weer meerdere A-junioren door naar de hoofdfmacht. “In de eerste helft staan er vier, vijf jongens in die aan het eerste elftal komen ruiken”, zegt Beijen na afloop van de eerste bekerwedstrijd tegen Lemele, een wedstrijd die ZAC overtuigend wint (met 3-0) maar waarin het verschil tussen de goede eerste en matige tweede helft groot is. “In de eerste helft heb ik genoten. Dan kan ik ze alleen verwijten dat ze niet meer scoren. Maar de intentie is goed, achter elke bal zat een idee. De tweede helft was een stuk minder.” Beijen mikt met ZAC op een plek bij de eerste vier, vijf. "Je moet altijd ergens voor spelen en dat gaan we ook nu doen. Of we het halen zien we dan wel weer."

Michel Klink

Een speler die een meerwaarde zou kunnen vormen voor het jonge elftal van ZAC is Michel Klink. Niet alleen met zijn ervaring, maar vooral ook met zijn creëerende vermogen voor de goal. Lees verder op www.deswollenaer.nl. De oud-speler van onder meer WVF en Be Quick ‘28 is aan het revalideren van een enkeloperatie en neemt de tijd om volledig te herstellen. “Hij meldt zich zodra hij honderd procent fit is. Dat kan volgende week zijn, maar ook over een maand”, zegt Beijen over de aanvallende middenvelder die hij liet debuteren in WVF 1.