Afbeelding

Kees Schuyt spreekt bij het Filosofisch Café

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP – Kees Schuyt spreekt op maandag 18 september om 19.45 uur over ‘Spinoza en de vreugde van het inzicht’ bij het Filosofisch Café dat wordt gehouden in zaal De huiskamer van Stadkamer aan de Zeven Alleetjes

“Spinoza wordt gezien als de grootste Nederlandse filosoof, maar zijn werk is moeilijk en ingewikkeld. Daarom zijn wij blij, dat we Kees Schuyt bereid hebben gevonden een lezing over deze filosoof te geven”, meldt de organisatie. “Daarmee doen wij deze filosoof, die niet eerder in ons Filosofisch Café is besproken, eindelijk recht. Kees Schuyt, bekend socioloog en reeds eerder onze gast, is altijd geboeid geweest door Spinoza en heeft na zijn emeritaat uiteindelijk het boek ‘Spinoza en de vreugde van het inzicht’ gegeven; een persoonlijk en begrijpelijk verslag van zijn studie naar de opvattingen en de actualiteit van Spinoza voor deze tijd.”

Dit najaar verwelkomt het Filosofisch Café verder op maandag 16 oktober Renate Schepen. Zij spreekt over interculturele filosofie en op maandag 20 november Babs van den Bergh. Zij verhaalt over ‘Hoe verhoud je je tot de dood?’

Tevens begint het Filosofisch Café met drie leesgroepen. De leesgroep Harari (Homo Deus), door Peter Graus, gaat op dinsdagavond 3 oktober van start. De leesgroep Lacan door Theo van de Vliet begint op woensdag 27 september en de filmgroep van Jan Ebskamp op maandagavond 9 oktober. In een groep van maximaal tien personen bespreken de deelnemers een boek, lied en/of film. Bij toerbeurt houdt één van de deelnemers een inleiding over het thema van de avond. Ze komen bij elkaar thuis, indien dat mogelijk is. De kosten voor het totale aantal avonden (veelal vijf) zijn 6 euro, exclusief boek, reader of tekst. Ongeveer een week voor aanvang ontvangen de deelnemers een officiële uitnodiging van de desbetreffende begeleider. Aanmelden voor de leesgroepen kan tot 15 september bij Riny Riezebos via filozwol@assendorp.net.

Tot slot heeft het Filosofisch Café voor dit najaar twee socratische gesprekken gepland op 30 oktober en 27 november. De thema’s worden nog bekendgemaakt. Voor alle avonden geldt dat mocht iemand niet in staat zijn de genoemde entreeprijs te kunnen betalen, de organisatie een aangepast tarief hanteert. Men kan dit aangeven bij de kassa/leesgroepbegeleider.