Afbeelding
Eigen foto

Clubhuis SVI zit op koers voor omzetting naar buurthuis

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE-ZUID – “Het belangrijkste is dat we de bal rollend houden.” Voorzitter Harro Velthuis maakt zich sterk voor voetbalvereniging SVI en het verenigingsleven in Zwolle-Zuid. Daarom zet hij zich vol in voor omzetting van het clubhuis tot buurthuis.

“We zitten in een vergrijzende omgeving en hebben te maken met een terugtrekkende overheid. Voor het voortbestaan van de vereniging moeten we op zoek naar een nieuw verdienmodel. In feite doen we hier wat de gemeente Zwolle in haar beleidsplan Sport heeft staan”, begint hij zijn verhaal. ‘Veel meer doen’ met het clubhuis van de vereniging met zo’n 1350 leden – ‘de grootste van Zwolle-Zuid’ -, is volgens hem dé oplossing, waaraan hij sinds het aantreden als voorzitter, drie jaar geleden, werkt. “We hebben hier een fantastisch gebouw, maar doen er betrekkelijk weinig mee. Het overdag verhuren en er meer maatschappelijke taken in houden, kan een mooi synergie-effect opleveren. Dat kan dus ook de club meer leden opleveren.”

De voetbalvereniging zit daarin allerminst stil. Het bestuur en de leden zijn al volop bezig het clubhuis uit bouwjaar 1974 en de terreinen toekomstbestendig te maken. “Een clubhuis is altijd een beetje een sluitpost voor een vereniging”, vervolgt Velthuis. “Het gebouw had achterstallig onderhoud. Gelukkig hadden we daarvoor al geld gereserveerd. Vorig jaar hebben we het hele dak geïsoleerd en voorzien van 350 vierkante meter zonnepanelen. Zo’n zeventig à tachtig procent van de energie wekken we nu zelf op en voor het overige zoeken we nog een oplossing. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in de beweegtuin voor ouderen en het Kids Court, met eigen geld en geld van fondsen. Verder hebben we als vereniging besloten te investeren in de transitie. De leden geloven dat dit de goede weg is, ook voor de toekomst van SVI. Dat is ook waarom ze hebben ingestemd met een contributieverhoging.”

De basis is van de transitie is het benutten van het clubhuis als buurthuis. Het idee is dat het pand overdag maatschappelijk wordt verhuurd en zo rond de klok van zes weer overgaat naar de sporters. Via SportService Zwolle is Marcus Jan Schier aangetrokken als sportparkmanager om allerlei activiteiten uit te proberen. Velthuis: “Het bestuur zoekt huurders. Zo zijn we in gesprek met een bso, een huiswerkinstituut en een school, zo ook met seniorenorganisatie WijZ en de Pol. We willen voor het wijkcentrum geen bedreiging zijn, maar een aanvulling.”

Momenteel wordt het clubhuis al uitgebreid met een ruimte voor biljart. Ook komt er beneden een stamtafel. “Voor de jongeren maken we ruimtes boven, voor de ouderen beneden”, legt Velthuis uit. “We willen graag meer verenigingen hier in huis, zolang ze maar niet conflicteren met voetbal. We zetten in op beweging, om de connectie met het sportpark te maken. Naast het gebouw kan wat ons betreft een zorgpunt komen met een fysiotherapie, logopedie en soortgelijke zorg. Er zijn al partijen geïnteresseerd, mits het clubhuis een buurthuis wordt. Het zorgpunt lijkt ons ook een heel mooie aanvulling, maar is geen ‘must’.”

De vraag is hoe overdag de juiste bezetting in het clubhuis annex buurthuis te hebben. Het bestuur dacht daarbij aan maatschappelijke stages en arbeidsparticipatie en klopte daarvoor aan bij de gemeente. “Dat blijkt echter veel lastiger te liggen dan we hadden gedacht”, zegt de voorzitter. “Het gaat gewoon om twee mensen die de verantwoordelijkheid hebben over het clubhuis en wat eenvoudige werkzaamheden verrichten. De gemeente heeft wel gezegd te willen meewerken, maar we willen wel iets meer. Zo moet onder meer het bestemmingsplan worden aangepast. Ook hebben we een wens voor een nieuwe fietsenstalling en een andere oversteek bij de weg, want die is momenteel erg gevaarlijk. En we hebben subsidie aangevraagd voor een invalidentoilet en een lift.”

De vereniging heeft zelf al veel in gang gezet met de uitbouw voor het biljart. Ook de uitbouw aan de andere kant van het gebouw, waardoor de keuken kan worden vergroot, een uitbouw op de verdieping en het verwijderen van de plafonds zijn aanstaande. Velthuis: “We hebben inmiddels onze reserves aangesproken en veel eigen geld in deze ontwikkeling gestoken. Zo liggen we goed op koers om hier in 2020 een vullend activiteitenprogramma te hebben. We moeten echter wel door en zijn nu heel erg afhankelijk van de steun van de gemeente. Het kan niet zo zijn dat de leden zich volgend jaar gaan afvragen waarvoor die contributieverhoging is geweest. Mijn grootste angst is dat de bal stil komt te liggen, waardoor het proces stagneert.”

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 6 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen gisteren
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen gisteren